Последни новини
Home / Законът / Тийнейджъри станаха първите детски Омбудсмани в Града на липите

Тийнейджъри станаха първите детски Омбудсмани в Града на липите

Defakto.bg

 

 Ако се окаже, че е възможно да се върши с работа с обществения транспорт, ще призова представителите на държавните институции да слязат от  служебните коли и да се насочат  към него, заяви  Мая Манолова, пристигнала да поздрави новите си колеги с автобус

 

Учениците Бетина Радева и Калоян Максимов от XI клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“  са първите старозагорски детски омбудсман и заместник-омбудсман в Града на липите, избрани след оспорван конкурс в съревнование с 20 екипа от по двама ученика от седем местни училища (на снимката).  Организатор на инициативата е общественият посредник на  Стара Загора Надежда Чакърова – Николова.

„За мен е огромна чест и привилегия да присъствам на това вдъхновяващо събитие – встъпването в мандат на младите омбудсмани на Млада Загора – събитие наистина уникално за България, което се случва за първи път.  Не съм изненадана, че това се случва именно в Стара Загора, защото това е градът на активното и будно гражданско общество, на активни граждани, които воюват за своите каузи, които печелят своите каузи, които не се отказват до решаването на проблемите, които поставят.“   Това чуха  младите колеги лично от националния омбудсман  Мая Манолова в тържествената зала „Славейков“ в Община Стара Загора на официалната церемония по обявяване избора на Млад омбудсман в Града на липите.
Манолова изрази надежда, че първото, с което ще се заеме новата омбудсманска двойка, ще бъдат проблемите на младите хора и на децата в Стара Загора.   „Вие ще бъдете моя глас сред младите хора, а аз – Вашия посредник сред националните институции“, увери тя младежите,  като обеща, че институцията на националния омбудсман ще  ги обучава на място как се  защитават правата на гражданите. „България има нужда от хора като Вас, от млади хора с амбиции, от млади хора с гражданска активност, от млади хора, които са готови да отстояват каузи. Моето пожелание е, колкото и да е трудна задачата, която сте си поставили, колкото и невъзможна да изглежда каузата зад която стоите, ако тя е справедлива, преследвайте я докрай“, каза още Манолова.

В тържествената церемония за Млад омбудсман участваха още заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, представители на Регионалния инспекторат по образованието, Младежки общински съвет, Общински детски съвет, представители на училищни съвети и парламенти в града, младежки организации, граждани и др.

По-рано през деня омбудсманът Мая Манолова пристигна в Града на липите с автобус, като повод за това стана намерението на властта да й отнеме от  догодина работния служебен автомобил на НСО, ползван през годините и от нейните предшественици на поста – Гиньо Ганев и Константин Пенчев.
„Моят екип предложи да пробваме как ще бъде пътуването с обществения транспорт. Утре отваряме приемна във влака по жп линията София – Варна, за да уплътним 8-те часа пътуване“, каза  омбудсманът. /Подробности тук: http://www.ombudsman.bg/news/4880 /  Тя допълни, че хиляди хора ползват всекидневно обществен транспорт и нейното пътуване няма да е нещо извънредно.

„Да, факт е, че служебната кола е удобство и предвид очакванията на хората да съм на точното място и в точното време, общественият транспорт изглежда сложен за постигането тази цел“, посочи още омбудсманът, но изрази готовност, ако е необходимо, да пътува всеки ден било то с такси, тролей, метро, автобус или влак“.

Манолова  обмисля да осчетоводи билетите на гражданите, които ще ползват приемната във влака и да ги изпрати на   финансовия министър Владислав Горанов, който да им ги заплати. По думите й,  гражданите не са длъжни да плащат за приемна с когото и да било, но акцентира,    че така може да им излезе по-евтино, отколкото да пътуват до офиса  й в столицата.

Опитват се да ми попречат да си върша работата, но няма да успеят. Ето с автобус, с влак, с обществен транспорт, с градски транспорт аз ще си върша работата и ще бъда сред хората. Ако се окаже, че това е възможно, след това ще започна една кампания, с която да призова всички представители на държавни институции да слязат от служебните коли и да се насочат към обществения транспорт. Пробвам да видя дали е възможно, даже за човек като мен, който пътува непрекъснато“, заключи Манолова.
Любопитна подробност бе, че шофьорът на автобуса, с който пътува омбудсманът се оказа бивш дългогодишен служител тъкмо на НСО.

„Финансовият министър иска да й отнеме колата и шофьора на НСО, но съдбата като е решила и с автобус да е, пак зад волана ще бъде професионалист от службата”,  шегуваха се през смях  останалите пътници.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.