Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева пред Де факто: Не правим промени заради главния директор на ГДИН, той категорично не е застрашен

Цецка Цачева пред Де факто: Не правим промени заради главния директор на ГДИН, той категорично не е застрашен

Defakto.bg

Предложените промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража категорично не са заради главния директор на ГДИН главен комисар Васил Миладинов, нямаме никакви забележки към неговата работа. Това увери пред Де факто министърът на правосъдието Цецка Цачева. И подчерта – проектът не „застрашава“ оставането на Миладинов на отговорния пост.

Министър Цачева реагира на публикацията ни отпреди няколко часа, в която се коментираха предложените от депутата от ГЕРБ Иглика Иванова-Събева допълнения в специалния Закон за изпълнение на наказанията. Прочитът на част от тях – особено въвеждането на специални основания за освобождаване на шефа на затворите заради „ранно“ пенсиониране, навеждаше на основателни съмнения, че техен прицел е главен комисар Миладинов. Още повече, че текстът визира единствено главния директор на ГДИН.

Нямаме такива намерения, категорична бе Цецка Цачева. А ако някои текстове създават неясноти, те ще бъдат коригирани, увери министърът.

И обясни – инициативата за промените е на МП и е била породена най-вече от спешната необходимост да се издаде инструкция за конвойната дейност, включително и за да се сложи край на конвоирането на арестанти и лишени от свобода оковани, ако това изрично не се налага. (Покрай окововането на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева на път към болницата гръмна обществен скандал и се оказа, че така предвиждат действащи правила от няколко години).

Каква е била целта на промените?

Важен е новият текст на чл. 250а за конвойната дейност, който се предлага, подчерта министър Цачева. Така се създава законова делегация правосъдният министър да издаде подробна инструкция за конвоирането. „В процеса на съгласуване на нови правила от зам.-главния прокурор госпожа Мария Шишкова постъпи становище, че тъй като правилата касаят неопределен брой случаи и лица, те имат характера на нормативен акт и е редно да влязат в инструкция, която е подзаконов нормативен акт. Направеният преглед на нормативната уредба при институции, изпълняващи сходна дейност -МВР, военна полиция и др. показа, че инструкциите са издадени въз основа на делегация в самия специален закон. В Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража обаче няма такава разпоредба и аз не мога да подпиша инструкцията, защото нямам законова делегация. Затова искаме нов текст, който да делегира тази възможност“, обясни Цачева. Избран е подходът промените да бъдат внесени от депутат, за да станат факт по-бързо и инструкцията да може да бъде издадена.

Що се отнася до изричния регламент за освобождаването на главния директор на ГДИН, той се е наложил след съдебни решения. В момента при освобождаването на главния директор по аналогия се прилага Законът за МВР, но вече има няколко съдебни решения, че в тези случаи прилагането по аналогия на текстове от други закони е неправомерно. В същото време изключително детайлното изброяване на основанията за прекратяване на правомощията само на главния директор очевидно прави впечатление, призна министър Цачева. Тя е готова текстовете, свързани с ранното пенсиониране, да бъдат премислени и при нужда редактирани.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.