Последни новини
Home / Законът / За осем часа във влака София – Варна Манолова събра 117 жалби, цветя и много подкрепа

За осем часа във влака София – Варна Манолова събра 117 жалби, цветя и много подкрепа

Defakto.bg

Омбудсманът благодари на Слави Трифонов за желанието да й даде кола и шофьор, но отказва, защото няма право да ползва частен автомобил

Омбудсманът  Мая Манолова е събрала 117 жалби в три папки за близо 8 часа в импровизираната мобилна приемна във влака по железопътната линия  София – Варна.  Гражданите са се жалвали  по целия спектър от проблеми в държавата, основно от частни съдебни изпълнители, продажба на кредити от банки на колекторски фирми, проблеми в здравеопазването и ТЕЛК след промените в медицинската експертиза, които оставят хора с по-малък процент трайно намалена работоспособност без пенсия за инвалидност и подкрепа от държавата и без асистентска услуга, се казва в съобщение от пресцентъра на институцията.
„Хората, които преминаха през приемната във влака, бяха дошли повече, за да си споделят проблемите, да ни потупат по рамото, да ни стиснат ръката, да поплачат“, казва Манолова на пристигане  във  Варна.
При нея в купето са идвали граждани специално да й  благодарят за желанието да е сред тях. Самотна майка,  чието дете от догодина вече ще получава месечна социална помощ в размер на 115 лв.,  специално  я поздравила за усилията придобивката да бъде приета.
„Наистина ми е неудобно, че превръщаме пътуването на омбудсмана едва ли не в изключително събитие, но се надявам, че скоро ще дойде денят, в който ще бъде нормално представители на институциите и политиците да ползват обществения транспорт“, подсказва хъс за нова кауза Омбудсманът.
Тя   пътува с междуградския автобус за Стара Загора, а днес потегли с влака от столицата за срещи с бивши служители на фалиралата авиокомпания „Ер Виа“ и за разговори с ръководствата на Апелативния, Окръжния и Районния съд във Варна.
Срещнах се с хора, които са се записали за приемната, някои от тях са пътували през нощта, за да стигнат от Пловдив до София, после да тръгнат с мен към Варна. В крайна сметка, вносителите на промяната в бюджета, с която се отнема служебната кола на НСО на омбудсмана, направиха едно добро на институцията, обобщава Омбудсманът.

Мая Манолова не е разговаряла със Слави Трифонов за желанието му да й предостави кола и шофьор, но е благодарна за  подкрепата.
„Благодаря на всички граждани – приятели и непознати, които ми се обадиха да предложат автомобил, шофьор, да ме откарат, всякаква подкрепа. Благодаря  специално за жеста на Слави Трифонов, но няма как омбудсманът да ползва частен ресурс, работим безпристрастно, нямам нужда нито от кола, нито от шофьори, нито от това, граждани да се включват в работата на институцията. С моя екип ще се справим.  Мисля, че това да пътуваш с обществен транспорт трябва да стане нещо нормално, а не нещо извънредно. Наистина благодаря, но няма как да приема, а няма и нужда да приемам.  Ние ще се организираме и с наличните ресурси ще се справим със ситуацията“.
В  бюджета на институцията на омбудсмана за 2019 г. не са предвидени допълнително средства, но Манолова  е  категорична, че ще се справи, въпреки първоначалните й притеснения.
„Всеки ден хора се справят с много по-големи проблеми и предизвикателства. На мен ми е неудобно, че аз, която трябва да решавам проблемите на хората, занимавам гражданите с моите проблеми, ще си направим приемната във влака, ще продължим да ползваме обществения транспорт, защото това е нормалното поведение“, заключава Манолова и предлага темата с пътуването на омбудсмана с обществения транспорт да приключи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.