Последни новини
Home / Законът / Комисията по гражданските свободи одобри  доклад на Станишев за влизането ни в Шенген

Комисията по гражданските свободи одобри  доклад на Станишев за влизането ни в Шенген

Defakto.bg

Евродепутатите настояват за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство

Сергей Станишев

Съветът на ЕС трябва да вземе твърдо решение за приемането на България и Румъния като пълноправни членки на Шенгенското пространство. Този призив отправиха депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента.

Комисията потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство и отхвърли частичното присъединяване първо чрез въздушни и морски граници, и евентуално после чрез сухопътни граници, заяви  Сергей Станишев (С&Д, България), който е докладчик по темата.

„Двуетапният “  подход създава опасен прецедент, който не само не притежава правно основание, но и води до редица икономически, социални и политически недостатъци за ЕС.  Проверките на румънските и българските сухопътни, морски и въздушни граници с държавите от Шенген трябва да бъдат премахнати, каза още  Станишев. 

Проектодокладът, изготвен от него  е  приет с 36 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 1 „въздържал се“. Очаква се Парламентът да го гласува през  декември, съобщава пресцентърът на ЕП.

Министрите на ЕС трябва да допуснат възможно най-бързо България и Румъния до Шенгенското пространство,  Хърватия също трябва да се присъедини към Шенген, веднага щом бъдат изпълнени необходимите критерии, е изводът  комисията.

Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния  може да доведе до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, смятат евродепутатите.  Те подчертават, също, че  разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъде засягано от липсата на напредък в други политики на ЕС, като политиката за убежище и миграцията

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и няколко пъти повтори позицията си след законодателната резолюция.

Понастоящем България и Румъния прилагат частично  шенгенското право и на границите на двете страни се извършват проверки.  Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно в Съвета от министрите на ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.