Последни новини
Home / Законът / Петима прокурори на писмен изпит за районни съдии, излязоха резултатите

Петима прокурори на писмен изпит за районни съдии, излязоха резултатите

Defakto.bg

Петима прокурори са се явили на писмен изпит, за да станат съдии в конкурс за преместване в РС. Резултатите са обявени днес.

ВСС обяви за преместване 36 длъжности в районни съдилища, включително в София, Пловдив, Кюстендил, Царево, Средец и др. До конкурса бяха допуснати 58 кандидати, като повечето от тях ще бъдат оценявани според последните им атестации, резултатите от проверки, преглед на делата, кадровите досиета. Това правило обаче важи за съдиите, пожелали да сменят един РС с друг. За прехвърлянето на прокурор като съдия и обратното законът вече изисква кандидатът да се яви на писмен изпит. Явилите се сега петима прокурори, пожелали да станат съдии, са от Карнобат, Средец, Бургас, Чирпан, както и зам-районен прокурор на Добрич.

Съобщението на ВСС:

„Конкурсната комисия по обявения с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 49/05.12.2017 г. и обнародван в Държавен вестник, бр. 1/02.01.2018 г. конкурс за преместване в районните съдилища обяви съгласно чл. 39, ал. 4, т. 20 от Наредба № 1/09.02.2017 г. на интернет страницата на ВСС резултатите от проведения на 02.11.2018 г. писмен изпит.

За петима от допуснатите кандидатите в конкурса се проведе по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ писмен изпит по конспект. Изпитният ден започна в десет часа в присъствието на членовете на конкурсната комисия Любка Николова Андонова – председател и член на Комисията по атестирането и конкурсите към СК, Васка Динкова Халачева – съдия в Окръжен съд – Кърджали, Десислава Борисова Николова – съдия в Окръжен съд – Добрич, Веселина Йорданова Ставрева – съдия в Софийския градски съд и проф. д. ю. н. Йонко Димитров Кунчев – хабилитиран преподавател. По време на изпита кандидатите развиваха писмено отговори на два изтеглени на случаен принцип въпроси, единият въпрос от  Конспект за писмен изпит за преместване на длъжността „съдия“ в районен съд /Гражданскоправни науки/, а вторият въпрос – от  Конспект за писмен изпит за преместване на длъжността „съдия“ в районен съд /Наказателноправни науки/, утвърдени с решение на Пленума на ВСС по пр. № 9/22.03.2018 г.

Конкурсната комисия продължава своята работа по реда на глава трета, раздел III от Наредба №1/09.02.2017 г.“

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.