Последни новини
Home / Законът / Скандалът с българското гражданство: Проверка на МП не открила да сме давали паспорти на издирвани от Интерпол

Скандалът с българското гражданство: Проверка на МП не открила да сме давали паспорти на издирвани от Интерпол

Defakto.bg

Прокуратурата препратила на инспектората на Цачева изясняването на случая

Една любопитна проверка дали 114 човека, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство, се завъртя в публичното пространство днес. Като продължение на скандала,  тръгнал след арестите в ДАБЧ.

По  него вече разбрахме, че е корупционна афера без аналог в новата ни история (по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев), че обвиненият за шеф на организирана престъпна група, търгувала с гражданството Петър Харалампиев е номиниран на поста от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, чухме и тезата на самия Каракачанов, че, според него, македонците трябва да получават български паспорти по облекчената процедура без детайлни проверки за нашенски корени.

Напомнено обаче бе и друго – че сигналите за притеснителни практики при даването на тапии за български произход валят от години, такива е пращала включително и бившия директор на дирекцията за гражданството в МП Катя Матева, без резултат. Нещо повече – прокуратурата дори изрично уточни, че сегашното шумно разследване не е по сигналите на Матева.

Така се стига до нови съобщения днес, все по повод „запитвания от медиите“.

В едното Върховната административна прокуратура изброи какви проверки по темата „българско гражданство“ е правила през 2014 г. и 2016 г., как е установявала закононарушения, включително по издаването на удостоверения за български произход и все е сигнализирала председателя на ДАБЧ да премахне тези практики. Любопитното бе най-вече съобщението, че и през юли тази година ВАП се е самосезирала от медиите, „че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол“. И наблюдаващият прокурор указал на министъра на правосъдието да възложи извършване на проверка от ведомствения Инспекторат.

Детайли около подозренията, че и издирвани от Интерпол са ставали „нашенци“ не се съобщават, но очевидно самосезирането е текло след публикацията на „Нувел обсерватьор“ (в която авторитетното френско издание бе систематизирало факти, огласявани и у нас, но с по-категорични изводи) и последвалите искания в парламента за създаване на анкетна комисия. каквато така и не бе създадена.

По-късно дойде съобщение от Министерството на правосъдието. А то гласи:

„По повод запитване от медии във връзка със съобщение на Върховна административна прокуратура от днес ви уведомяваме, че след писмо на Върховна административна прокуратура (ВАП) от 9 юли 2018 г., която се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол, със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева е възложена проверка на Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията.

Проверката, която е за период от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г., е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г.

Заключенията в доклада са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС.

Екземпляр от доклада е предоставен и на ВАП.“

При това онагледено прехвърляне на топката между властите, как ли, в крайна сметка, се намериха „достатъчно данни“, че търговията с българското гражданство е престъпна, та да тръгне разследване?

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.