Последни новини
Home / Законът / Шест номинации за петчленното Бюро за СРС – четири „стари“ и две „нови“

Шест номинации за петчленното Бюро за СРС – четири „стари“ и две „нови“

Defakto.bg

Кандидадът на ДПС е спряган като приближен на Делян Пеевски

Шестима са номинираните за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) от името на парламентарни групи. Срокът изтече на 5 ноември.

А прегледът на предложенията показва, че сред тях са имената на четирима от предния състав на Бюрото, включително и неговият председател Бойко Рашков. Повторно не е издигнат само Георги Гатев, скандално „уволнен“ след отнемане на достъпа му до тайни информации.

Две от имената са нови.

Двама кандидати са издигнали от БСП, по един – ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“.

Любопитното е, че трима от претендентите са номинирани и за председатели на Бюрото за СРС, един за зам.-председател, но управляващите от ГЕРБ са посочили само редови член на органа, който контролира дали службите законно подслушват, филмират, следят гражданите.

И още – издигнатият от ДПС Илко Желязков е спряган в медии като един от доверените хора на Делян Пеевски.

Кой кого предлага

Бойко Рашков

Най-известният кандидат безспорно е Бойко Рашков, издигнат от БСП. Неговата биография е известна – Рашков беше шеф на националното следствие, депутат, зам.-министър на правосъдието. А в изтичащия петгодишен мандат начело на Бюрото за СРС впечатли с битката за законност, което му коства конфликти с главния прокурор и не само. А Рашков предупреждаваше за неправомерни подслушвания на магистрати, недопускане на Бюрото до разпечатките от СРС, та да се види има ли реални резултати от тях и какво ли още не. След старта на атаките срещу Гатев бе категоричен: целта на акцията е да се парализира работата на Бюрото. Той отново е номиниран за председател, но дали мнозинството ще го „одобри“?

За председатели са номинирани също Огнян Стоичков (от Обединени патриоти) и Пламен Иванов (от „Воля“).

Огнян Стоичков е в сегашния състав на Бюрото като редови член. Юрист с добро

Огнян Стоичков

име, адвокат, в 41-о НС бе депутат от „Атака“ и оглавяваше Комисията по образованието, науката, младежта и спорта, активно участваше в работата по Закона за етажната собственост.

Пламен Иванов е нов кандидат, завършил Техническия университет в София, но със стаж в спецслужбите – от 1999 г. е в НСС, впоследствие прераснала в ДАНС, където е шеф на отдел „Организация и ръководство на дейността на структурата“.

Илко Желязков

Номинацията за зам.-председател е една – на Илко Желязков, издигнат от ДПС. Завършил е психология, от 1991 г. до 2007 г. работи в НСС, после оглавява дирекция в Държавния резерв, от 2009 г. е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“, член на Съвета на директорите на „Ай си Джи Би“, бил е член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. След публикавунето на негова снимка с бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев през 2014 г. медии свързаха името му с това на Делян Пеевски, като един от най-доверените му хора.

Номинацията на ГЕРБ е Огнян Атанасов, за член на Бюрото. Той е юрист, с дълъг стаж в МВР, МО, оглавявал е дирекция „Информация и анализ“ към подкомисията в парламента, занимавала се с контрола над СРС, член на сегашния състав на Бюрото.

Илия Ганев също в момента е член на Бюрото, той е втората номинация на БСП. Бил е член на Държавната комисия за сигурността на информацията, преди това – началник на пожарната служба в Пещера и Батак, завършил е Лесотехническия институт и Академията на МВР.

След номинациите следва проучване на кандидатите, включително от ДАНС, а допуснатите първо се изслушват от парламентарната комисия за контрол над службите и СРС, после – в пленарна зала. Гласуването е с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите депутати. Мандатът на членовете на Бюрото е пет години.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.