Последни новини
Home / Законът / Шест номинации за петчленното Бюро за СРС – четири „стари“ и две „нови“

Шест номинации за петчленното Бюро за СРС – четири „стари“ и две „нови“

Defakto.bg

Кандидадът на ДПС е спряган като приближен на Делян Пеевски

Шестима са номинираните за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) от името на парламентарни групи. Срокът изтече на 5 ноември.

А прегледът на предложенията показва, че сред тях са имената на четирима от предния състав на Бюрото, включително и неговият председател Бойко Рашков. Повторно не е издигнат само Георги Гатев, скандално „уволнен“ след отнемане на достъпа му до тайни информации.

Две от имената са нови.

Двама кандидати са издигнали от БСП, по един – ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“.

Любопитното е, че трима от претендентите са номинирани и за председатели на Бюрото за СРС, един за зам.-председател, но управляващите от ГЕРБ са посочили само редови член на органа, който контролира дали службите законно подслушват, филмират, следят гражданите.

И още – издигнатият от ДПС Илко Желязков е спряган в медии като един от доверените хора на Делян Пеевски.

Кой кого предлага

Бойко Рашков

Най-известният кандидат безспорно е Бойко Рашков, издигнат от БСП. Неговата биография е известна – Рашков беше шеф на националното следствие, депутат, зам.-министър на правосъдието. А в изтичащия петгодишен мандат начело на Бюрото за СРС впечатли с битката за законност, което му коства конфликти с главния прокурор и не само. А Рашков предупреждаваше за неправомерни подслушвания на магистрати, недопускане на Бюрото до разпечатките от СРС, та да се види има ли реални резултати от тях и какво ли още не. След старта на атаките срещу Гатев бе категоричен: целта на акцията е да се парализира работата на Бюрото. Той отново е номиниран за председател, но дали мнозинството ще го „одобри“?

За председатели са номинирани също Огнян Стоичков (от Обединени патриоти) и Пламен Иванов (от „Воля“).

Огнян Стоичков е в сегашния състав на Бюрото като редови член. Юрист с добро

Огнян Стоичков

име, адвокат, в 41-о НС бе депутат от „Атака“ и оглавяваше Комисията по образованието, науката, младежта и спорта, активно участваше в работата по Закона за етажната собственост.

Пламен Иванов е нов кандидат, завършил Техническия университет в София, но със стаж в спецслужбите – от 1999 г. е в НСС, впоследствие прераснала в ДАНС, където е шеф на отдел „Организация и ръководство на дейността на структурата“.

Илко Желязков

Номинацията за зам.-председател е една – на Илко Желязков, издигнат от ДПС. Завършил е психология, от 1991 г. до 2007 г. работи в НСС, после оглавява дирекция в Държавния резерв, от 2009 г. е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“, член на Съвета на директорите на „Ай си Джи Би“, бил е член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. След публикавунето на негова снимка с бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев през 2014 г. медии свързаха името му с това на Делян Пеевски, като един от най-доверените му хора.

Номинацията на ГЕРБ е Огнян Атанасов, за член на Бюрото. Той е юрист, с дълъг стаж в МВР, МО, оглавявал е дирекция „Информация и анализ“ към подкомисията в парламента, занимавала се с контрола над СРС, член на сегашния състав на Бюрото.

Илия Ганев също в момента е член на Бюрото, той е втората номинация на БСП. Бил е член на Държавната комисия за сигурността на информацията, преди това – началник на пожарната служба в Пещера и Батак, завършил е Лесотехническия институт и Академията на МВР.

След номинациите следва проучване на кандидатите, включително от ДАНС, а допуснатите първо се изслушват от парламентарната комисия за контрол над службите и СРС, после – в пленарна зала. Гласуването е с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите депутати. Мандатът на членовете на Бюрото е пет години.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.