Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет с различен аршин за прекратяване на договори с ведомствените наематели

Съдебният съвет с различен аршин за прекратяване на договори с ведомствените наематели

Defakto.bg

Позабравената, но обичайно бунеща духовете тема за ведомствените наематели в Темида, се появи в дневния ред на ВСС днес. Поводът бе едно упълномощаване, но покрай него публично бяха оповестени и любопитни факти.

За какво става дума? Както е известно, през юли ВСС промени правилата  си за ведомствените наематели, въведе имущественото състояние като генерален критерий, предвиди максимален срок за договорите 5 години и разпореди надхвърлилите го договори да бъдат прекратявани в едногодишен срок. Единственият публично известен прекратен договор дотук е на бившия съдия от ВАС Атанаска Дишева, в момента член на съдебния съвет. А пътьом ВСС избра за шеф на жилищната комисия адвоката Боян Новански – един от двигателите на промените.

Днес – месеци след приемането на правилата – пленумът на ВСС упълномощи представляващият го (в момента Боян Магдалинчев) да сключва договорите с наемателите от самия ВСС, както и да ги прекратява. И още – да предоговаря наемните условия, сиреч даде старт на новите изисквания спрямо самия съвет.

А по този повод Атанаска Дишева постави друг проблем  – за различните аршини. Конкретно – на свое заседание на 3 октомври ресорната комисия по управление на собствеността на ВСС е гласувала “варианти” за прекратяването на действащи наемни договори и така, според Дишева, е “подменила волята и е иззела правомощия на пленума на ВСС”. Затова тя апелира за отмяна на вариативното решение. А кадровиците замълчаха. Само Боян Новански обяви, че вариантите били “препоръчителни”.

Преглед на протоколите от заседанията на Комисията за управление на собствеността показа, че Дишева е права. В този от 3 октомври е гласувано следното:

– до наемателите, които ползват ведомствено жилище повече от 5 /пет/ години, независимо от определения срок в договора за наем или същият е станал безсрочен, се отправя 1 /едногодишно/ предизвестие за прекратяването му;

– до наемателите, които ползват ведомствено жилище над 10 /десет/ години се отправя 1 /едномесечно/ предизвестие за прекратяването му, на основание чл. 238, изр. 1-во във връзка с чл. 229 от Закона за задълженията и договорите;

– за наематели, на които срокът на договора е бил 3 /три/ години и към момента е изтекъл, но не е надвишил 5 /пет/ годишния срок по чл.31, ал.1 от Правилата и същите отговарят на условията, предвидени в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и настоящите Правила, се сключват допълнителни споразумения /анекси/ със срок не по-дълъг от 5 /пет/ години общо;

за наематели, които са настанени в жилище в качеството си на магистрати или служители на определен орган на съдебната власт и в последствие са се преместили на длъжност в друг орган на съдебната власт, договорът за наем се прекратява, като им се отправи 1 /едномесечно/ предизвестие.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.