Последни новини
Home / Законът / Бургаският съд отказа правна помощ на турския наказателен съд по случая с нашите граничари

Бургаският съд отказа правна помощ на турския наказателен съд по случая с нашите граничари

Defakto.bg

Бургаският районен съд отказа молбата за правна помощ на Турския наказателен съд в Къркларели, поискана по случая с 4-мата български граничари. Ход на делото в Бургас не беше даден, след като магистратите се запознаха с предоставените от турската страна доказателства.  Документите по случая се предават на Министерството на правосъдието.

Съдия Петя Георгиева от Бургаския районен съд обяви решението си, като се позова на Европейската конвенция за взаимопомощ, според която едно лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.  Искането на наказателния съд в Къркларели за ново изслушване на граничаря Михаил Цонков и тримата му колеги за смъртта на турски бракониер в български териториални води през 2008 г. би накърнило суверинитета на Република България. Ако молбата за правна помощ бъде изпълнена, би било нарушено правото на всеки един да не бъде съден два пъти за едно и също престъпление.  Освен това, в случая е изтекла абсолютната погасителна давност“ .

С тези мотиви съдия  Георгиева  прекрати наказателното производство срещу бившия вече граничен полицай Михаил Цонков и колегите му – Живко Петков, Николай Петров и Николай Костов, образувано по искане на властите в югоизточната ни съседка, които десет години, след като граничарите бяха оправдани на всички съдебни инстанции у нас, настояха те отново да бъдат разпитани.

Казусът с четиримата български гранични полицаи, които през 2008 г. след сигнал заловиха в наши води турски бракониери на калкан край Резово, а след оказана яростна съпротива един от тях бе убит, турските власти опитват да реанимират казуса отново.  Те поискаха  българите да представят своите доказателства за станалото преди 10 години заради възобновеното там преди една година дело за смъртта на бракониера.

Съдът по човешките права отхвърли като недопустима жалбата на роднините на починалия турски рибар при инцидента във водите на Черно море още през 2008 г.  Българското министрество на правосъдието тогава изпрати  уведомителни писма до всички заинтересовани органи в Турция за  решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ),.То е  задължително за спазване за всички държави членки на Конвенцията  по човешките права. Турция е сред тях.

Въпреки това за 12 март 2019 г. тя е насрочила отново за същото дело срещу нашите граничари.

След като чу днешното решение на съда, граничарят Михаил Цонков заяви:  “ Нямах време да изкоментирам с адвоката си дали се радвам, или все още да не подскачам предварително Едно е сигурно – в Турция няма да отида“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.