Последни новини
Home / Законът / И бъдещият конституционен съдия Атанас Семов – на прицел на прокуратурата

И бъдещият конституционен съдия Атанас Семов – на прицел на прокуратурата

Defakto.bg

Избраникът на президента Румен Радев за Конституционния съд Атанас Семов също е на прицела на прокуратурата. Това става ясно от поредно съобщение на държавното обвинение до медиите.

Уведомлението идва малко след като стана ясно, че Сотир Цацаров е изпратил сигнал да бъде проверен шефът на Съюза на съдиите Атанас Атанасов и след вчерашното искане на депутатски имунитети, най-впечатляващото от които е за Елена Йончева.

Какво заявява прокуратурата за Атанас Семов:

„След сезиране от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на в-к „Капитал“, Върховната касационна прокуратура  е разпоредила на Апелативна прокуратура София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство.

Със сигнал, подаден на  05.03.2013 г. и допълнение към него от  11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. В сигналите се твърди използване на СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“. Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  – „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия.“

Отсега е ясно – каквото и да установи служебната проверка, след броени дни, на 13 ноември проф.Семов ще встъпи в Конституционния съд и на практика ще е недосегаем за прокуратурата. Имунитетът на конституционен съдия се снема от самия КС и то при достатъчно данни за извършено тежко умишлено престъпление, представени от главния прокурор, с поне 7 гласа „за“.

Досега такова искане до КС от създаването му през 1991 г. не е било отправяно. Тогава?!

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.