Последни новини
Home / Законът / СГС отговори на прокуратурата за „бързината“ по делото „Бъчварова“: Разследването се е точило 4 години, 8 пъти над законовите срокове

СГС отговори на прокуратурата за „бързината“ по делото „Бъчварова“: Разследването се е точило 4 години, 8 пъти над законовите срокове

Defakto.bg

Поисканата от главния прокурор Сотир Цацаров проверка от Инспектората за забавени мотиви на оправдателната присъда на депутата Светла Бъчварова получи своя отговор от Софийския градски съд.

Както Де факто вече писа, докладчик по казуса бе председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов. Той чете оправдателната присъда в края на юни тази година.

В СГС са извършили своя проверка за движението на въпросното наказателно производство. Ето какво е установила тя:

„Във връзка с отправеното от главния прокурор искане до ИВСС към ВСС за проверка относно срочността при изготвяне на мотиви към присъда на СГС по дело срещу Светла Бъчварова-Пиралкова уточняваме следното:

СГП е внесла обвинителен акт в СГС срещу Светла Пиралкова на 28.07.2016 г. за деяния, извършени през 2009 г.
Досъдебното производство е образувано повече от две години след деянията, през 2012 г., и е продължило четири години.
Продължителността на досъдебното производство надвишава значително (8 пъти) обичайните срокове за приключване на дело с фактическа и правна сложност в досъдебната фаза по чл. 234, ал. 3 НПК.
Обстоятелството, че според прокуратурата делото е с голяма фактическа и правна сложност е видно и от факта, че след непосредственото приобщаване в съдебно следствие на доказателствата от досъдебното производство, на 04.07.2017 г. прокуратурата е поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза.
Съдебното производство три месеца е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета на подсъдимата като народен представител (от април до юли 2017 г.)
Събраните по делото материали обхващат 150 тома.
Съдебното разглеждане е проведено в 10 открити съдебни заседания и след снемането на имунитета на подсъдимата е приключило за по-малко от една година. Намирането на вещи лица по назначената счетоводно-агротехническа експертиза, които да приемат да изготвят заключението и да не се отведат, допълнително е увеличило продължителността на съдебното следствие.
Присъдата е обявена на 26.06.2018 г. и мотивите са в процес на изготвяне.
Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, които надвишават тези, обсъждани от прокурора в досъдебното производство, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.