Последни новини
Home / Законът / Цацаров сигнализира Инспектората, че шефът на Съюза на съдиите бави мотивите за оправдаване на депутат

Цацаров сигнализира Инспектората, че шефът на Съюза на съдиите бави мотивите за оправдаване на депутат

Defakto.bg

Светла Бъчварова е призната за невинна от СГС в края на юни, прокуратурата протестира присъдата

Сигнал до Инспектората с искане за проверка е отправил главният прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от ПРБ. Конкретно Цацаров настоява да се изясни защо се бавят мотивите за оправдателната присъда на депутата от БСП Светла Бъчварова на първа инстанция. Съдия по това дело бе председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов.

Съдия Атанас Атанасов

Прокуратурата твърдеше, че през 2009 г. като председател на УС на Селскостопанската академия Светла Бъчварова сключила неизгоден договор с „Литекс комерс“, причинил вреда за 1,3 млн.лв. Обвинения бяха повдигнати на Бъчварова през 2016 г., когато тя бе депутат и се отказа от имунитета си. През 2016 г. казусът влезе в съда, СГС прекрати делото и върна обвинителния акт със се,иозни китики, но столичният апелативен съд не откри пороци в обвинението, отмени определението на Атанас Атанасов и процесът тръгна. На 26 юни тази година СГС чете „невинна“ за Светла Бъчварова. Не е доказано, че е настъпила значителна вреда от въпросния договор, което е основен елемент от състава на обвинението, бе посочено тогава.

Пълните мотиви за това решение обаче още не са изготвени, макар

Светла Бъчварова

максималният срок по НПК за това да е 60 дни (чл. 380 НПК), заявява Сотир Цацаров в сигнала си до Инспектората. Прокуратурата е протестирала пред апелативния съд оправдателната присъда с настояване Бъчварова да бъде осъдена, а липсата на мотивите бави старта на производството пред втората инстанция, сочи главният прокурор.

Съдия Атанас Атанасов вече не е в СГС, а е командирован в столичния апелативен съд. Ако Инспекторатът започне проверка по сигнала на Сотир Цацаров и установи неоправдано забавяне в изписването на мотивите, може да предложи на ВСС да накаже председателя на Съюза на съдиите.

Съобщението на прокуратурата:

„На 09.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към присъда на Софийски градски съд.

НОХД № 3433/2016 г. на СГС е образувано по внесен на 12 април 2016 г.,  от Софийска градска прокуратура обвинителен акт срещу народния представител от парламентарната група  „БСП за България“ – Светла Бъчварова-Пиралкова за това, че на 13.08.2009 г., като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия /ССА/ е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за   академията  –  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 от НК. На 21.03.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител. Същият ден Светла Бъчварова – Пиралкова е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея. На 25.03.2016 г. е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Според обвинителния акт, в периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от „Литекс Комерс“ АД,  представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова – Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“ АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар. Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“ АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова – Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева. В хода на разследването са били  разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.

След внасяне на обвинителния акт, с разпореждане на съдията-докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от АС София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г. Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея СГС, наказателно отделение, 28-ми състав, е признал подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна по обвинението за извършено престъпление по чл. 220 ал. 2 вр. ал. 1 НК. На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд. До настоящия момент, в нарушение на разпоредбата на чл. 308 НПК, мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени.“

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.