Последни новини
Home / Законът / Шефът на Агенцията по вписванията: Трима отговорни за срива на Търговския регистър не получиха бонуси (допълнена)

Шефът на Агенцията по вписванията: Трима отговорни за срива на Търговския регистър не получиха бонуси (допълнена)

Defakto.bg

Разпоредих проверка, при нарушения ще съм безкомпромисна, обяви министър Цачева

С корекция на сумата на раздадените бонуси и уточнения кой не ги е получил отговори Агенцията по вписванията на скандалното разкритие, че там са раздадени 700 000 лева „поощрения“ въпреки срива на Търговския регистър.

Сумата била със сто хиляди лева по-малка, а отговорните за срива не получили бонуси, става ясно от съобщението на АВ. От което размерът на бонусите, и то за последното тримесемие на годината, остава не по-малко впечатляващ, а награждаването все така необяснимо. По-късно стана ясно, че неполучилите бонуси са общо трима от дирекция „Информационно обслужване и технологии“. Самата Габриела Козарева е разпределелила и на себе си допълнително възнаграждение, но не назова точния размер на сумата. Даде общи параметри – най-високият бонус бил над 3000 лв., най-ниският – 700 лв.

Пълният текст на съобщението на агенцията:

„Агенцията по вписванията е изплатила допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията. Средномесечният фонд „Работна заплата“ на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв.

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията: „Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно.Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива.”

Агенцията по вписванията администрира четири регистри – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Дори и по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата Агенция не е спирала. След инцидента, работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извън работно време. Към момента Агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни.“

Цецка Цачева: Уверяват ме, че правилата са спазени. Да видим

Госпожа Козарева ме уверява, че всичко е по правилата. Но още рано тази сутрин съм разпоредила проверка дали са спазени изискванията на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и на вътрешните правила за допълнителните възнаграждения в АВ. Вярвам на госпожа Козарева, че няма такива нарушения, но ако докладът на Инспектората установи друго, ще съм безкомпромисна“ – това обяви на специален брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя поясни – министърът не определя, нито утвърждава размера на т.нар. „бонуси“, това е функция на конкретния ръководител. За това в Министерство на правосъдието нямат разбивки колко човека от Агенцията по вписванията са получили премиите, нито за конкретните суми по тях.

Министърът обаче дава оценка на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията. Конкретно Цецка Цачева е оценила Габриела Козарева с единица, то ест че показва много добри резултати от август насам, когато бе назначена в АВ именно след срива на Търговския регистър.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.