Последни новини
Home / Законът / Зам. кметът на Своге потвърди, че правителството е знаело за опасния участък още през 2017 г.(обновена)

Зам. кметът на Своге потвърди, че правителството е знаело за опасния участък още през 2017 г.(обновена)

Defakto.bg

Елена Йончева ще напусне парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания

Зам. кметът на Своге Валентин Михайлов потвърди думите на Елена Йончева, че правителството е знаело още от 2017 г. за опасния участък край Своге.  По повод  разследването на корупцията в строителството на пътища, за което съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Панорама“,  в събота  пред bTV Елена  Йончева обясни,   че е  получила обезпокоителен документ, свързан с опасния участък край Своге, където загинаха 20 души.

От него  ставало ясно, че община Своге не само е предупреждавала АПИ за нередности, но има и констативен протокол на експерти от 20 юни 2017 г., който предупреждава за „износено лошо сцепление на асфалта“ и за „опасен десен завой с голям вираж в посока София“. В докладната записка до АПИ има  задължително предписание за подмяна на асфалтовото покритие в тази отсечка, а посоченият срок на изпълнение е: Незабавно!

Или,  властта е била наясно с рисковете за движението по този участък още от лятото на 2017 г.

Междувременно се случи катастрофата. От министър Нанков разбрахме, че именно повърхностният слой на асфалта е бил некачествен“, коментира Йончева.Тя  изрази надежда, че прокуратурата вече разполага с този уличаващ властта документ, тъй като води разследване за катастрофата.  Според нея са налице достатъчно доказателства за корупция, особено след признанието на Нанков за съдържание на варовик в горния слой на асфалтовата отсечка край Своге, който прави пътя хлъзгав. Строителните фирми използвали опасния материал, тъй като бил много по-евтин, каза още соцдепутатката.

Зам.кметът на Своге Валентин Михайлов

 Този констативен протокол беше направен по молба и със заповед на кмета на община Своге. Искането беше за съвместна проверка на пътя в този участък, след една жестока катастрофа месец преди това – през май 2017 година. Протоколът е съставен съвместно с представителите на КАТ – Своге, както и представител на Областното пътно управление. На място се събраха всички, огледаха ситуацията и предписаха мерки, които във времето да се изпълнят. Това е почти същият участък, в който през август стана тежката катастрофа с автобус, при която загинаха 20 човека”, заяви  в неделя пред същата телевизия зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов.  

И още: „Община Своге изпрати този протокол, заедно с всички сигнали, които сме изпращали през последната година до различните институции, с цел да се подобри сигурността на пътя. Последната една година нещата станаха по-лоши, защото започнаха ремонти на алтернативни трасета и  през Искърското дефиле пуснаха тежкотоварни автомобили и тирове,  през определени дни движението  е много натоварено, особено сутрин и вечер”, обясни зам. кметът. 

Отказвам да повярвам, че прокуратурата в България може да бъде ползвана като бухалка на някакви мутри. Още вярвам, че имаме шанс да получим правосъдие в България“  – така Елена Йончева отговори на въпроси за поискания й имунитет от главния прокурор с гръмкия  аргуменат –  пране на пари от КТБ чрез фирми, в които е участвала. В сигнал, подаден в прокуратурата от Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров – все хора на ГЕРБ, няма нито един факт, който да доказва твърденията им, категорична бе Йончева, след като се е запознала с материалите.  Според сигнала  Йончева е имала договор с фирма „Офроуд”, в която са внасяни пари с престъпен произход. Единствено тя е била упълномощена да оперира с наличните средства в банкова сметка в КТБ.

Депутатката уточни, договорът с тази фирма, към който прокуратурата е насочила своето внимание, е за телевизионна техника. Става дума за камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура. Тази техника е налична, както и цялата документация за нейното закупуване. С тази техника са заснети документални филми за „ТВ 7“ – в Сирия, Турция и Украйна. Тези филми са направени и излъчени, така че не разбирам какво има предвид прокуратурата, като казва, че „не е ясно за какво са използвани средствата“, коментира депутатката.

Йончева разказа, че през 2012 г. – 2013 г. е била поканена от телевизия ТВ7, която вече не съществува, да работи като външна продукция по създване на документални филми и преки включвания от мястото на събитията. Юристите на телевизията я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника. Така и се случва, а Йончева участва, но всички плащания са били по банков път. „Офшо ната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз“, обясни Йончева. Посочи, че през 2012 – 2013 г. КТБ е била банка на годината.“Това означава  ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?“, попита риторично Йончева.

На въпрос дали е знаела произхода на средствата на тази фирма, Йончева отговори: „Вие като получавате заплата от телевизията, правите ли проверка за произхода на парите. И ако той е съмнителен, значи ли че вие участвате в престъпна схема?“ Моята съвест е чиста. Отказвам да повярвам че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на мутри“, заяви Елена Йончева.   И посочи, че ако действително е била подслушвана, както ставало ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, то това е било незаконно.

Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвръди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания, подавам оствака като народен представител“, обяви по-късно тя в  във Фейсбук страницата си  в отговор на призива  на Камарата на строителите да напусне паралмента, защото с исканията си за проверки уронвала престижа на българските строителни фирми.  Преди пък да й  бъде поискан имунитета от главния прокурор Сотир Цацаров,  Йончева заедно с Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски  от БСП внесе в АПИ искане за независимиа експретиза, която да установи качеството на магистралите. Искането им засяга  магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София.  От Камарата на строителите са опитали да разубедят Корнелия Нинова, но след получения отказ, те поискаха оставките на четиримата депутати и заплашиха да не ги допуснат до парламента,  нещо подобно по своята непонятност  на  заканата на  работодателите да извадят 20 000 работници срещу протестите на майките  заради обидите на Валери  Симеонов.

„Именно липсата на такава експертиза удря по реномето на строителите. Нашето искане до АПИ не е насочено срещу строителните фирми. Напротив, ние се опитваме да ги защитим“, коментира Йончева. И припомни, че отсечката в Своге също е била проверявана, което означава, че лабораториите не са си свършили работата. Тя напомня, че  независима проверка вече е правена през 2011 г.  Тогава депутатът Димчо Михалевски взе проба от от лот 2 на магистрала „Тракия“ и я даде за изследване в независима лаборатория, която показва, че вместо инертни материали, в основата на магистралата е положен въглищен прах. „Информацията стигна до ЕК и в момента този участък се води „експериментален“, поясни Йончева

Толкова глуповата ли ви изглежда публиката?

Много са въпросите около случващото се с лявата депутатка.  Ще се  изяснява понятието „достатъчно данни“ ( в случая), за да бъде  поискан имунитета на един депутат.   На  този етап и след изявленията на говорителя на ВКП Румяна Арнаудова,  се разбра, че  прокуратурата е направила „обсновано“-то си  предположение  само въз основа на сигнала на тримата от ГЕРБ.   С Йончева не е разговаряно нито веднъж преди да й бъде поискан имунитета, показа проверка на Дефакто, макар имунитетът да не е препятствие за  проучване на жалби и сигнали.  А Тепърва обаче със средствата на НПК  ще се изследва верността на написаното от ГЕРБ -депутатите.  Арнаудова даже допусна, че няма да се стигне до обвинения. Това разбира се, не е  пречка за гръмки  заглавия, че разследват Елена Йончева за пране. Освен ако това не е целта, твърде е яка мишената!

В  случая „Йончева“  обаче сръчносписването , дошло от управляващите, не можем да не признаем , уникално обогатява  понятието „законен  повод“ и „достатъчнно данни“. Излиза, че е  напълно достатъчно да се напише и изпрати едно сигналче, за да се задейства цялата мощ на  държавното обвинение. (Е, не всяка жалба и не срещу всеки,  се радват на подобен успех! ) В подобни случаи се осигурява  подходящ фон, исканите имунитети са повече от един,  не че не е можело обвинението да се справи с останалите  далеч по-рано, още когато са били редови граждани.  Важно е обаче топ обектът да е авторитетен професионалист, непримирам в  полето на политиката и най-важното – да вади факти за гафове, които прокуратурата все не успява да види (навреме) в средите на управляващите.  Не звучи добре, даже е глуповато чак толкова  да бъде подценявана публиката, при звучните трагедии,  поднесени на обществото от слабограмотни управленци. Меко казано.

Дежурен редактор Лилия Христовска

        

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …