Последни новини
Home / Законът / Калин Калпакчиев е новият председател на Съюза на съдиите

Калин Калпакчиев е новият председател на Съюза на съдиите

Defakto.bg

Съсловната организация с декларация срещу опитите за сплашване на съдии

Калин Калпакчиев е новият председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Изборът е на Общото отчетно изборно събрание на най-голямата съсловна организация на магистрати у нас. Калпакчиев заменя Атанас Атанасов.

Новият председател е известна фигура. Като член на предния състав на Висшия съдебен състав той и малцината му колеги от „революционното малцинство“ (по определение на мнозинството) впечатлиха с принципни позиции в защита на съдебната независимост, в отстояването на публичност и отговорност на действията на кадровиците, в настояването за ясни посоки на съдебната реформа След изтичането на мандата му във ВСС се върна като наказателен съдия в Софийския апелативен съд. Той бе и единственият член на отишлия си съвет, който направи публичен отчет за свършеното от него за петте години във ВСС.

На проведеното отчетно-изборно събрание на ССБ е избран и нов Управителен съвет в следния състав:

Изпълнителен секретар – ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА, съдия във Върховния административен съд
ВЕРОНИКА БОЗОВА, съдия в районен съд Враца
ЕМИЛ ДЕЧЕВ – съдия в Софийския градски съд, Наказателна колегия
ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ – съдия в Русенския окръжен съд, Гражданска колегия
КРАСИМИР МАЗГАЛОВ – съдия в Софийския градски съд, Гражданска колегия
ПЕТКО ПЕТКОВ – съдия в Софийския районен съд, Наказателна колегия (зам.-министър на правосъдието при министър Христо Иванов).

Общото събрание единодушно е приело и следната декларация:

Общото събрание на Съюза на съдиите в България изразява безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх. Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат очаквания за определен резултат.

Създават се и съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда.

Осъзнаваме високото си призвание, съгласно чл. 117 от Конституцията на Република България, да защитаваме правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Това обаче е възможно, само при безусловното зачитане на съдийската независимост и на естеството и отговорността на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.