Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ свършила цялата работа по „най-голямата корупционна афера“ за гражданството

КПКОНПИ свършила цялата работа по „най-голямата корупционна афера“ за гражданството

Defakto.bg

Разследването тръгнало сега, защото „Антикорупция“ била създадена през април

Цялата работа по разкриването на „най-голямата корупционна афера по върховете“ (по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев) е била разкрита благодарение и изцяло от новата „Антикорупция“. Това стана ясно от изявление на нейния председател Пламен Георгиев по БНР.

И още – въпреки многото сигнали през годините подобна операция не е осъществена, защото Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) функционирала с попълнен състав от този април. А прокурорът от специализираната прокуратурата останал изумен, „като видя това, което сме събрали“. КНКОНПИ действала на базата на „полицейските си функции“, по думите на Георгиев.

От което излиза, че плюсовете за сегашното гръмко разследване за търговия с гражданство срещу председателя на ДАБЧ са за новата комисия, минусите за всичко останало – за останалите институции, а (вероятно) и сигналоподатели.

“Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършена от нашата комисия. Действително сигналът дойде от Областната дирекция на МВР Кюстендил, хората са започнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали, които те бяха събрали, бяха препратени при нас. И оттогава всъщност започна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме три месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки – от най-ниските до най-високите нива. След което докладвахме това, което сме събрали и установили на прокуратурата и оттам срещнахме разбиране“, каза Пламен Георгиев.

“В случая се прецени и вече се образува досъдебното производство, вече бяха привлечени към обвинение и лица, това са председателят на ДАБЧ, главният секретар и двама посредници – едни сръбски гражданин, българка, които всъщност са посредници от най-високото ниво, които са свързани с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни той.

А резултатът бил говорящ: „Съдът в крайна сметка, за да остави тези хора в ареста, той преценява, че има достатъчно доказателства, вече не данни, а доказателства за това, че тези лица са съпричастни към това престъпление“.

На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от години, предесдателят на КПКОНПИ заяви:

“Нашата комисия реално беше попълнен съставът й април месец на тази година. След като ние получихме сигнала, веднага започнахме работа по случая. Ние работим занапред и няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години“, каза той.

За подозренията, които не били потвърдени, че издирвани от Интерпол са си купували наше гражданство, Георгиев също коментира, че „се говори“.

“Имаме данни, разбира се, не сме установили в конкретика, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“,

На въпрос как при такива успехи изследване на Агенция “Афис“ показва, че 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила, отговорът бе:

“Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.