Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост”: Спецсъдът пак ще решава за свободата на Иванчева и Петрова на 16-и

Делото “Младост”: Спецсъдът пак ще решава за свободата на Иванчева и Петрова на 16-и

Defakto.bg

В очакване на експертизи новото произнасяне на специализирания съд за мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова е отсрочено за 16 ноември. Заседанието тогава ще е само по новото искане на защитата кметът и зам.-кметът на “Младост”, че продължаващият им престой в килиите е пагубен за тяхното здраве.

Веднъж вече съдия Иво Хинов разпореди задържането на Иванчева и Петрова да се замени с “домашен арест”, тъй като е отпаднал единственият мотив за най-тежката мярка – че двете дами могат да повлияят на свидетели на обвинението, които са им били подчинени. Още повече, че Десислава Иванчева е отстранена като кмет, а Биляна Петрова бе уволнена като зам.-кмет (скандално, в съдебна зала). Но тъй като освобождаването им бе отложено до произнасянето на апелативния спецсъд, те така и останаха зад решетките. А на 2 ноември трима апелативни спецсъдии зачертаха “домашния арест” не с конкретни аргументи, а с “разсъждения”, включително за вероятна “виновност” на двете.  Въпреки презумпцията за невиновност. Тогава защитата в ново искане постави въпроса за мерките за неотклонение, а спецсъдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която и на място да проучи как престоят в килиите се отразява на влошеното здраве на Иванчева и Петрова. Тази експертиза ще е готова на 16-и.

Условията зад решетките, наред с куп други аргументи са част от жалбите на двете дами до Евросъда в Страсбург, подготвяни от офиса на Ирен Савова в Прага. Преди старта на гръмкия процес за искан от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп, адвокат Ирен Савова обобщи картината така: “Букет от нарушения на човешките права”!

За 3 декември е насрочено следващото заседание с призоваване на свидетели. Чува се, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде зачертана от този списък.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.