Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост”: Спецсъдът пак ще решава за свободата на Иванчева и Петрова на 16-и

Делото “Младост”: Спецсъдът пак ще решава за свободата на Иванчева и Петрова на 16-и

Defakto.bg

В очакване на експертизи новото произнасяне на специализирания съд за мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова е отсрочено за 16 ноември. Заседанието тогава ще е само по новото искане на защитата кметът и зам.-кметът на “Младост”, че продължаващият им престой в килиите е пагубен за тяхното здраве.

Веднъж вече съдия Иво Хинов разпореди задържането на Иванчева и Петрова да се замени с “домашен арест”, тъй като е отпаднал единственият мотив за най-тежката мярка – че двете дами могат да повлияят на свидетели на обвинението, които са им били подчинени. Още повече, че Десислава Иванчева е отстранена като кмет, а Биляна Петрова бе уволнена като зам.-кмет (скандално, в съдебна зала). Но тъй като освобождаването им бе отложено до произнасянето на апелативния спецсъд, те така и останаха зад решетките. А на 2 ноември трима апелативни спецсъдии зачертаха “домашния арест” не с конкретни аргументи, а с “разсъждения”, включително за вероятна “виновност” на двете.  Въпреки презумпцията за невиновност. Тогава защитата в ново искане постави въпроса за мерките за неотклонение, а спецсъдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която и на място да проучи как престоят в килиите се отразява на влошеното здраве на Иванчева и Петрова. Тази експертиза ще е готова на 16-и.

Условията зад решетките, наред с куп други аргументи са част от жалбите на двете дами до Евросъда в Страсбург, подготвяни от офиса на Ирен Савова в Прага. Преди старта на гръмкия процес за искан от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп, адвокат Ирен Савова обобщи картината така: “Букет от нарушения на човешките права”!

За 3 декември е насрочено следващото заседание с призоваване на свидетели. Чува се, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде зачертана от този списък.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.