Последни новини
Home / Законът / Започва проверка на инспектората в Министерството на правосъдието за бонусите в Агенцията по вписванията

Започва проверка на инспектората в Министерството на правосъдието за бонусите в Агенцията по вписванията

Defakto.bg

Инспекторатът към правосъдното министерство започва проверка в Агенцията по вписванията по повод раздадените там бонуси за около 600 лева. Докладът ще е готов или в края на тази седмица или по-следващата, обяви  министър Цачева през уикенда.

Проверката беше разпоредена от министъра на правосъдието заради  публикации в пресата, че  през октомври служителите в Агенцията по вписванията са получили бонуси в размер на 700 000 лева като “допълнителни възнаграждения за постигнати резултати” в рамките на три месеца. По-късно Агенцията не отрече факта, но уточни, че размерът на бонусите е по-нисък –  600 000 лев.

Бонуси е получила и директорът на  ведомството Габриела Козарева, но тя отказа да съобщи точния му размер с аргумента, че той се определя по сложен коефициент.  Допълнителните възнаграждения засягат  периода, в който Търговският регистър не работеше заради срив.

В  петък министър Цачева обясни, че ако проверката установи нарушения в прилагането на Наредбата за възнагражденията в държавната администрация, тя ще бъде безкомпромисна.

Госпожа Козарева ме уверява, че всичко е по правилата. Но съм разпоредила проверка дали са спазени изискванията на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и на вътрешните правила за допълнителните възнаграждения в АВ. Вярвам на госпожа Козарева, че няма такива нарушения, но ако докладът на Инспектората установи друго, ще съм безкомпромисна” – заяви  на брифинг Цачева по повод нашумелите бонусите в агенцията.

Тя уточни, че  министърът не определя, нито утвърждава размера на т.нар. “бонуси”, това е функция на конкретния ръководител. За това в Министерство на правосъдието нямат разбивки колко човека от Агенцията по вписванията са получили премиите, нито за конкретните суми по тях. Но оценката й за работата на  Габриела Козарева, която Цачева е направила за двумесечната работа на Козарева е  единица, „ защото показва много добри резултати от август насам, когато бе назначена в АВ именно след срива на Търговския регистър“.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.