Последни новини
Home / Законът / Започва проверка на инспектората в Министерството на правосъдието за бонусите в Агенцията по вписванията

Започва проверка на инспектората в Министерството на правосъдието за бонусите в Агенцията по вписванията

Defakto.bg

Инспекторатът към правосъдното министерство започва проверка в Агенцията по вписванията по повод раздадените там бонуси за около 600 лева. Докладът ще е готов или в края на тази седмица или по-следващата, обяви  министър Цачева през уикенда.

Проверката беше разпоредена от министъра на правосъдието заради  публикации в пресата, че  през октомври служителите в Агенцията по вписванията са получили бонуси в размер на 700 000 лева като “допълнителни възнаграждения за постигнати резултати” в рамките на три месеца. По-късно Агенцията не отрече факта, но уточни, че размерът на бонусите е по-нисък –  600 000 лев.

Бонуси е получила и директорът на  ведомството Габриела Козарева, но тя отказа да съобщи точния му размер с аргумента, че той се определя по сложен коефициент.  Допълнителните възнаграждения засягат  периода, в който Търговският регистър не работеше заради срив.

В  петък министър Цачева обясни, че ако проверката установи нарушения в прилагането на Наредбата за възнагражденията в държавната администрация, тя ще бъде безкомпромисна.

Госпожа Козарева ме уверява, че всичко е по правилата. Но съм разпоредила проверка дали са спазени изискванията на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и на вътрешните правила за допълнителните възнаграждения в АВ. Вярвам на госпожа Козарева, че няма такива нарушения, но ако докладът на Инспектората установи друго, ще съм безкомпромисна” – заяви  на брифинг Цачева по повод нашумелите бонусите в агенцията.

Тя уточни, че  министърът не определя, нито утвърждава размера на т.нар. “бонуси”, това е функция на конкретния ръководител. За това в Министерство на правосъдието нямат разбивки колко човека от Агенцията по вписванията са получили премиите, нито за конкретните суми по тях. Но оценката й за работата на  Габриела Козарева, която Цачева е направила за двумесечната работа на Козарева е  единица, „ защото показва много добри резултати от август насам, когато бе назначена в АВ именно след срива на Търговския регистър“.

 

About De Fakto

Проверете също

 Иван Гешев е провел работна среща с Богдан Лику, първи зам.-главен прокурор на Румъния

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е провел работен разговор с Богдан Лику, първи …

БАПЧ: Поставянето на Бюрото за защита под контрола на главния прокурор е извън конституционните му правомощия

Това може да служи на  цели, различни от законовите Фондация “Български адвокати за правата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.