Последни новини
Home / Законът / Кадровата криза в съдийската КАК: Избират нови двама членове измежду само двама претенденти

Кадровата криза в съдийската КАК: Избират нови двама членове измежду само двама претенденти

Defakto.bg

Претендентите са Димана Йосифова от СГС и Добрин Кючуков от ОС-Ямбол 

Кадровата криза в съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) продължава. Уредената на законово ниво ключова комисия – отделна за двете колегии на ВСС, през която минава цялото кадруване на магистратите, при съдиите стои непопълнена, но затова пък често е прицел на атаки от членове на съвета.

Законът предвиди в КАК да влизат както кадровици, така и действащи магистрати, избирани от върховните органи – за съдиите от пленумите на ВКС и на ВАС. След като с нови правила тази година квотата на ВКС бе увеличена (от 9 на 11 избрани действащи съдии) и разпределена по материи, мястото за търговски съдия в КАК си стоеше празно поради липса на кандидати. “Освободи се” обаче и позиция за още един граждански съдия, след като ВСС отказа да одобри избраната от пленума на ВКС върховна съдийка Жанин Силдарева, която се пенсионира. Отделно “празни” са и местата за двама кадровици, след като Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков отказаха занапред да участват в КАК.

В сряда, на 14 ноември, свикан пленум на ВКС ще се опита да попълни частично липсите. Това става ясно от съобщение на съда. Разбира се и друго – за двете свободни позиции за търговски и граждански съдия са се появили точно двама кандидати и то с широк профил.

Съобщението на ВКС:

“За 14.11.2018 г. е свикан Пленум на Върховния касационен съд (ВКС) за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. За попълването на състава на КАК е необходимо Пленумът на ВКС да избере още двама членове на Комисията: един съдия – гражданска материя, и един съдия – търговска материя.

До изтичане на срока за подаване на заявления – 09.11.2018 г., във ВКС са получени документи от следните съдии (по реда на постъпването):

– Димана Йосифова – съдия в Софийския градски съд, Брачно отделение;

– Добрин Кючуков – съдия в Окръжен съд – Ямбол (разглеждащ граждански, търговски и фирмени дела).”

Известното име сред двамата е Димана Йосифова. Тя бе търговски съдия в СГС, но после стана член на втория състав на Инспектората, а след изтичането на мандата й там бе командирована във Върховния административен съд. След прекратяването на командировката тя вече е в брачното, гражданско отделение на СГС.  Според съобщеното за втория кандидат Добрин Кючуков той няма ясно профилиране.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.