Последни новини
Home / Законът / Кадровата криза в съдийската КАК: Избират нови двама членове измежду само двама претенденти

Кадровата криза в съдийската КАК: Избират нови двама членове измежду само двама претенденти

Defakto.bg

Претендентите са Димана Йосифова от СГС и Добрин Кючуков от ОС-Ямбол 

Кадровата криза в съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) продължава. Уредената на законово ниво ключова комисия – отделна за двете колегии на ВСС, през която минава цялото кадруване на магистратите, при съдиите стои непопълнена, но затова пък често е прицел на атаки от членове на съвета.

Законът предвиди в КАК да влизат както кадровици, така и действащи магистрати, избирани от върховните органи – за съдиите от пленумите на ВКС и на ВАС. След като с нови правила тази година квотата на ВКС бе увеличена (от 9 на 11 избрани действащи съдии) и разпределена по материи, мястото за търговски съдия в КАК си стоеше празно поради липса на кандидати. „Освободи се“ обаче и позиция за още един граждански съдия, след като ВСС отказа да одобри избраната от пленума на ВКС върховна съдийка Жанин Силдарева, която се пенсионира. Отделно „празни“ са и местата за двама кадровици, след като Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков отказаха занапред да участват в КАК.

В сряда, на 14 ноември, свикан пленум на ВКС ще се опита да попълни частично липсите. Това става ясно от съобщение на съда. Разбира се и друго – за двете свободни позиции за търговски и граждански съдия са се появили точно двама кандидати и то с широк профил.

Съобщението на ВКС:

„За 14.11.2018 г. е свикан Пленум на Върховния касационен съд (ВКС) за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. За попълването на състава на КАК е необходимо Пленумът на ВКС да избере още двама членове на Комисията: един съдия – гражданска материя, и един съдия – търговска материя.

До изтичане на срока за подаване на заявления – 09.11.2018 г., във ВКС са получени документи от следните съдии (по реда на постъпването):

– Димана Йосифова – съдия в Софийския градски съд, Брачно отделение;

– Добрин Кючуков – съдия в Окръжен съд – Ямбол (разглеждащ граждански, търговски и фирмени дела).“

Известното име сред двамата е Димана Йосифова. Тя бе търговски съдия в СГС, но после стана член на втория състав на Инспектората, а след изтичането на мандата й там бе командирована във Върховния административен съд. След прекратяването на командировката тя вече е в брачното, гражданско отделение на СГС.  Според съобщеното за втория кандидат Добрин Кючуков той няма ясно профилиране.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.