Последни новини
Home / Законът / Кой става зам.-председател на ВАС след утрешната клетва в Конституционния съд?

Кой става зам.-председател на ВАС след утрешната клетва в Конституционния съд?

Defakto.bg

Спрягат се няколко имена, няма насрочен пленум за изслушване

Един овакантяващ се утре отговорен пост във Върховния административен съд буни духовете след магистрати. Поводът – зам.-председателят на ВАС Надежда Джелепова от новия ръководен екип на Георги Чолаков, бе избрана за конституционен съдия и на 13 ноември ще встъпи в новата длъжност (след като всички нови четирима в КС положат клетва).

Тази година изборът на Общото събрание на двете върховни съдилища за двама конституционни съдии оваканти две зам.-председателски места – и във ВКС, и във ВАС. Освен Надежда Джелепова, с голямо мнозинство събранието изпрати в КС Павлина Панова, която оглави Наказателната колегия на ВКС в мандата на Лазар Груев и продължи да е зам.-председател при Лозан Панов. Тук загадка няма – нов зам.-председател вече бе предложен от Панов – това е Галина Захарова, одобрена от пленума на съда, а назначението й е в дневния ред на ВСС за утре.

Неясно остава кой ще е новият зам.-председател на другия върховен съд – ВАС. Издигнати кандидати няма, насрочен пленум за изслушването и одобряването им – също. Но пък за поста начело на Втора колегия на ВАС (мястото на Джелепова) вече се спрягат поне четири имена, установи проверка на Де факто. Като най-вероятен претендент магистрати сочат Ваня Анчева, в момента шеф на Седмо отделение на Втора колегия на ВАС – специализирано в дела за конфликт на интереси, издаване на документи за самоличност, гледащо казусите по Закона за радиото и телевизията и др. Друго сочено име е на Любомир Гайдов, зам.-председател на Асоциацията на административните съдии, бивш зам.-министър на здравеопазването. Макар че сравнително отскоро е във ВАС, Гайдов бе спряган за зам.-председател и веднага след избора на Георги Чолаков за председател, но той предложи други (Джелепова и Мариника Чернева). В пространството като евентуален кандидат се завърта и Бисерка Цанева, шеф на Осмо отделение – специализирано по Закона за ДДС, за НАП, за БНБ, както и по този за данъците на физическите лица. Скептици сочат, че госпожа Цанева е от друга колегия на ВАС – Първа колегия, чийто ръководител е Мариника Чернева. Четвъртото завъртяло се име е на съдия от Първа колегия – Марио Димитров, зам.-министър на правосъдието в екипа на Антон Станков, при кабинета „Сакскобургготски“.

Не е изключено да има и временно назначение на зам.-председател на ВАС, до избора на титуляр, предполагат още съдии.

Какво ще е – предстои да видим.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.