Последни новини
Home / Законът / Кой става зам.-председател на ВАС след утрешната клетва в Конституционния съд?

Кой става зам.-председател на ВАС след утрешната клетва в Конституционния съд?

Defakto.bg

Спрягат се няколко имена, няма насрочен пленум за изслушване

Един овакантяващ се утре отговорен пост във Върховния административен съд буни духовете след магистрати. Поводът – зам.-председателят на ВАС Надежда Джелепова от новия ръководен екип на Георги Чолаков, бе избрана за конституционен съдия и на 13 ноември ще встъпи в новата длъжност (след като всички нови четирима в КС положат клетва).

Тази година изборът на Общото събрание на двете върховни съдилища за двама конституционни съдии оваканти две зам.-председателски места – и във ВКС, и във ВАС. Освен Надежда Джелепова, с голямо мнозинство събранието изпрати в КС Павлина Панова, която оглави Наказателната колегия на ВКС в мандата на Лазар Груев и продължи да е зам.-председател при Лозан Панов. Тук загадка няма – нов зам.-председател вече бе предложен от Панов – това е Галина Захарова, одобрена от пленума на съда, а назначението й е в дневния ред на ВСС за утре.

Неясно остава кой ще е новият зам.-председател на другия върховен съд – ВАС. Издигнати кандидати няма, насрочен пленум за изслушването и одобряването им – също. Но пък за поста начело на Втора колегия на ВАС (мястото на Джелепова) вече се спрягат поне четири имена, установи проверка на Де факто. Като най-вероятен претендент магистрати сочат Ваня Анчева, в момента шеф на Седмо отделение на Втора колегия на ВАС – специализирано в дела за конфликт на интереси, издаване на документи за самоличност, гледащо казусите по Закона за радиото и телевизията и др. Друго сочено име е на Любомир Гайдов, зам.-председател на Асоциацията на административните съдии, бивш зам.-министър на здравеопазването. Макар че сравнително отскоро е във ВАС, Гайдов бе спряган за зам.-председател и веднага след избора на Георги Чолаков за председател, но той предложи други (Джелепова и Мариника Чернева). В пространството като евентуален кандидат се завърта и Бисерка Цанева, шеф на Осмо отделение – специализирано по Закона за ДДС, за НАП, за БНБ, както и по този за данъците на физическите лица. Скептици сочат, че госпожа Цанева е от друга колегия на ВАС – Първа колегия, чийто ръководител е Мариника Чернева. Четвъртото завъртяло се име е на съдия от Първа колегия – Марио Димитров, зам.-министър на правосъдието в екипа на Антон Станков, при кабинета „Сакскобургготски“.

Не е изключено да има и временно назначение на зам.-председател на ВАС, до избора на титуляр, предполагат още съдии.

Какво ще е – предстои да видим.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.