Последни новини
Home / Законът / Няма революционна ситуация, обяви стабилност на кабинета (през Ленин) министър Росен Желязков

Няма революционна ситуация, обяви стабилност на кабинета (през Ленин) министър Росен Желязков

Defakto.bg
Министър Росен Желязков

Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите, заяви финансовият министър Владислав Горанов

Протестите за горивата, не са адресирани към правитеството, смята министър Желязков

Няма революционно ситуация, за да падне правителството – така транспортният министър Росен Желязков,  обобщи значението на многохилядните протести в неделя от цялата страна. „Създава се усещане за кризисна ситуация, която да напомня протестите от 2013 г., но няма причини за подобна аналогия, заяви министрът в студиото на „Здравей България“ тази сутрин.

Според него, ако се обърнем към теорията на Владимир Илич Ленин от 1915 г.  револючионна ситуация означава, че „управляващите не могат“ , а „управляваните не искат“ да живеят повече така. Ситуацията обаче е не е такава, защото  няма  „смела работническа партия, която да поеме управлението“, заяви Желязков,  намерил слабото място във веригата на реалната революция.

“ Има недоволство, но правителството изпълнява програмата си“,  посочи министърът.  Той е сред най-близките хора на премиерла Бойко Борисов още от времето, когато премиерът беше кмет в Столична община, напомни водещият Виктор Николаев в студиото на Нова тв.

Друга причина за стабилност на кабинета  министър Желязков съзря във факта, че макар и митингите  са многолюдни –  „причините за тях са разнородни“.   „Няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Други са неадресирани, като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната“. 

Той изключи аналолгия с  протестите от 2013 година, защото правителството изпълнява програмата си.  Според него напрежението се натрупва точно преди зимата и се търси ескалация. Попитан за недоволството за данъка за старите коли, той каза, че в него има два компонента – имуществен и еконорми.

Министър Владислав Горанов

По-късно управляващите коментираха протестите в страната, цените на горивата и застраховката „Гражданска отговорност“ и заявиха, че никой не говори за увеличение до 1000 лева на застраховката.

За данъците върху старите коли финансовият министър Владислав Горанов коментира, че увеличението ще бъде с до 1 лева на месец, което, според него не е сериозен икономически удар върху семействата.

Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите, заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Коалиционния съвет на управляващите. Той е категоричен, че цена от 1 000 лева за Гражданска отговорност е спекулация:  “Дебат за 1000 лева “Гражданска отговорност“ няма и такива цени на пазарна ГО в момента в България няма. Действително, автомобилите, които нямат екологична категория и, които замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, което в зависимост от възрастта на автомобила, може да достигне 6-10 лева увеличение. Което, макар да не е пренебрежима сума е, по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили във връзка с чистотата на атмосферния въздух“, каза Горанов.

Предстои среща с петролната и газова асоциация, на която ще бъдат дискутирани цените на горивата.

Коалиционният съвет е решил България да не се присъединява към пакта на ООН за миграцията.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …