Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС отказа да се яви по призовка на „Антикорупция“, нарушава се Конституцията

Председателят на ВКС отказа да се яви по призовка на „Антикорупция“, нарушава се Конституцията

Defakto.bg

В правовата държава има разделение на властите, пише Лозан Панов

Лозан Панов няма да изпълни призовката на КПКОНПИ да се яви пред комисията за даване на обяснения в качеството му на председател на Върховиня касационен съд (ВКС). Това би било нарушение на Конституцията и на заложените в нея принципи за разделение на властите, категоричен е Панов.

За призовката съобщиха днес от ВКС. Тя е връчена миналата седмица на зам.-председателя на върховния съд Павлина Панова, тъй като Лозан Панов е бил в командировка. По какъв повод от КНКОНПИ ще му искат обяснения, не е посочено, но е извикан да се яви в комисията днес.

Съобщението на ВКС:

„На 7 ноември 2018 г., в отсъствието поради командировка на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), на съдия Павлина Панова – заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, е връчено писмо от трима служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), адресирано до Лозан Панов в качеството му на председател на ВКС. В писмото е посочено, че е необходимо той да се яви на 12 ноември 2018 г. в 10.00 ч. в сградата на Дирекция „ПК“ – КПКОНПИ на основание чл. 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и на нейната администрация във връзка с чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ. Устно на съдия Панова изрично е обяснено, че писмото е адресирано до съдия Лозан Панов в качеството му на председател на Върховния касационен съд.

В писмо, изпратено от председателя на ВКС до председателя на КПКОНПИ, пише: „Член 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и на нейната администрация и чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ регламентират призоваването и вземането на обяснения от граждани. Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.  С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на  съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата.“

 

Де факто попита „Антикорупция“ за какво е призован председателят на ВКС, очакваме отговор.

Между Панов и КПКОНПИ има съдебен спор за наложената на председателя на ВКС глоба, понеже не подал имотна декларация пред комисията, а само пред Инспектората на ВСС, пред който се отчитат всички магистрати. Очаква се решението на Софийския районен съд.

Отделно медии шумно бяха огласили, че след детайлна проверка НАП открила неплатени данъци от Панов (неустановени при първата проверка на приходната агенция) и му е съставила ревизионен акт. Председателят на ВКС, от своя страна, също пред медии бе посочил, че няма неплатени данъци, а сочените от НАП са били декларирани и платени от негови близки.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.