Последни новини
Home / Законът / Съдът глоби Каменаров с 1000 лева, отложи делото му за последно

Съдът глоби Каменаров с 1000 лева, отложи делото му за последно

Defakto.bg

Максималната глоба от 1000 лева наложи Софийският градски съд на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Макар да е редовно призован, той за пореден път не се яви на делото срещу него за шофиране пиян, този път защото адвокатът му е заболял. Това процесуално поведение граничи със злоупотреба с право, категорични са магистратите.

Ако и следващия път генералният директор на БНТ не отиде в съда без уважителна причина и не организира защитата си, казусът ще бъде решен в негово отсъствие. А ако Каменаров не плати глобата в 7-дневен срок, ще бъде издаден изпълнителен лист.

Както е известно, шефът на БНТ е на съд за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта, което законът определя като пияно състояние. Миналата година първата инстанция – Софийският районен съд го призна за виновен и чете условна присъда. СГС е втора и последна инстанция, потвърди ли наказанието, Каменаров трябва да напусне ръководния пост в националната телевизия заради несъвместимост. Дотук процесът не успява да стартира заради служебни ангажименти или заболяване на Константин Каменаров. Макар присъствието му да не е задължително, той неотменно настоява, че иска лично да се защити. Междувременно настъпи и смяна в съдийския състав – на мястото на Атанас Атанасов, командирован в столичния апелативен съд, в него влезе Анелия Щерева. Докладчик е Руси Алексиев.

Досега адвокатът на Каменаров Людмил Рангелов неотменно се явяваше на насрочените заседания. Вчера обаче защитникът е депозирал молба за отлагане на делото, тъй като бил в болнични. Болничен лист дотук не е представен. А късно вчера самият Константин Каменаров също изпратил молба за отлагане, позовавайки се на невъзможността на избрания от него адвокат, на когото държи, да се яви на заседанието. Което не е причина за неявяването на самия подсъдим, изрично подчерта СГС днес.

За следващото заседание – което ще е през януари – адвокат Рангелов трябва да представи медицински документи, които да удостоверят неявяването му по уважителни причини. В противен случй и той ще бъде глобен, а съдът ще изпрати сигнал до адвокатската колегия (Людмил Рангелов е член на САК, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет).

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.