Последни новини
Home / Законът / Съдът глоби Каменаров с 1000 лева, отложи делото му за последно

Съдът глоби Каменаров с 1000 лева, отложи делото му за последно

Defakto.bg

Максималната глоба от 1000 лева наложи Софийският градски съд на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Макар да е редовно призован, той за пореден път не се яви на делото срещу него за шофиране пиян, този път защото адвокатът му е заболял. Това процесуално поведение граничи със злоупотреба с право, категорични са магистратите.

Ако и следващия път генералният директор на БНТ не отиде в съда без уважителна причина и не организира защитата си, казусът ще бъде решен в негово отсъствие. А ако Каменаров не плати глобата в 7-дневен срок, ще бъде издаден изпълнителен лист.

Както е известно, шефът на БНТ е на съд за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта, което законът определя като пияно състояние. Миналата година първата инстанция – Софийският районен съд го призна за виновен и чете условна присъда. СГС е втора и последна инстанция, потвърди ли наказанието, Каменаров трябва да напусне ръководния пост в националната телевизия заради несъвместимост. Дотук процесът не успява да стартира заради служебни ангажименти или заболяване на Константин Каменаров. Макар присъствието му да не е задължително, той неотменно настоява, че иска лично да се защити. Междувременно настъпи и смяна в съдийския състав – на мястото на Атанас Атанасов, командирован в столичния апелативен съд, в него влезе Анелия Щерева. Докладчик е Руси Алексиев.

Досега адвокатът на Каменаров Людмил Рангелов неотменно се явяваше на насрочените заседания. Вчера обаче защитникът е депозирал молба за отлагане на делото, тъй като бил в болнични. Болничен лист дотук не е представен. А късно вчера самият Константин Каменаров също изпратил молба за отлагане, позовавайки се на невъзможността на избрания от него адвокат, на когото държи, да се яви на заседанието. Което не е причина за неявяването на самия подсъдим, изрично подчерта СГС днес.

За следващото заседание – което ще е през януари – адвокат Рангелов трябва да представи медицински документи, които да удостоверят неявяването му по уважителни причини. В противен случй и той ще бъде глобен, а съдът ще изпрати сигнал до адвокатската колегия (Людмил Рангелов е член на САК, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет).

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.