Последни новини
Home / Законът / Единодушно, със суперлативи от кадровиците, Галина Захарова стана зам.-председател на ВКС

Единодушно, със суперлативи от кадровиците, Галина Захарова стана зам.-председател на ВКС

Defakto.bg
Галина Захарова

Галина Захарова е новият зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия. Това единодушно, с 11 на 0, гласува съдийската колегия на ВСС. Преди това за съдия Захарова се чуха само суперлативи.

Тя заема мястото на Павлина Панова, която днес полага клетва в Конституционния съд. Предложена бе от Лозан Панов и одобрена от Пленума на ВКС.

Глина Захарова е известен наказателен съдия, изкачил цялата кариерна стълбица, била е зам.-председател на СГС и на столичния апелативен съд. Запомни се мандатът й в преден състав на ВСС, от който тя и Капка Костова (също съдия във ВКС) безпрецедентно си тръгнаха с оставки в знак на протест срещу статуквото.

Пред съдийската колегия на ВСС днес Лозан Панов каза и че Захарова участва в аналитичното звено на ВКС, както и че е била докладчик по важни тълкувателни дела.  „Макар да няма такава процедура, номинацията беше представена на Общото събрание на Наказателната колегия, то протече много спокойно, усмихнато, позитивно“, каза председателят на ВКС.

Красимир Шекерджиев заяви: „Убедено ще гласувам за направеното предложение. Захарова е изключителен професионалист, тя може да ръководи и да обединява колектив“.

Цветинка Пашкунова добави: „Галина Захарова е доказан професионалист, почтен магистрат, с административен опит“.

Председателят на ВАС Георги Чолаков също се обяви „за“. С една „молба“ – когато той предложи зам.-председател на мястото на Надежда Джелепова (днес тя също встъпва в КС), процедурата да е също толкова бърза. Предния път се наложи да чакам три месеца, добави Чолаков. Той обаче още не е номинирал нов зам.-председател.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.