Последни новини
Home / Законът / М.Стоянова: За братя и сестри, баби и дядовци – таван от 5000 лв. на обезщетенията за болки и страдания при смърт на пътя

М.Стоянова: За братя и сестри, баби и дядовци – таван от 5000 лв. на обезщетенията за болки и страдания при смърт на пътя

Defakto.bg

„Ако аз изтегля предложението си (за лимит на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на пътя), цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи.  Трябва да се търси решение в рамките на това предложение, категорична е  шефката на  Комисията по бюджет и финанси в парламента   Менда Стоянова. Изявлението си тя направи в студиото  „Здравей, България” по Нова тв тази сутрин, а повод бяха протестите на гражданите, които излязоха на улиците заради ниския стандарт на живота и високите цени на горива, застраховки, данъци и пр.

Между първо и второ четене на Кодекса за застраховането,  Менда Стоянова предложи  да се въведат  лимити на обезщетенията за морални вреди при смърт на пътя,  а именно –   максималният размер на еднократното обезщтение за съпрузите, децата и родителите на загиналия да е  20 000 лв.,  15 000 лв. за братя и сестри и 5 000 лв. за други лица по изключение.  До юни т.г. компенсации за неимуществени щети се полагаха само на семейството съпруг, съпруга, деца или родители, но след Тълкувателно решение №1 на ВКС  вече е възможно обезщетение да търсят също братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който докаже трайна емоционална връзка с починалия. Застрахователите настояха да се въведе таван на обезщетенията, заради огромния скок на заведените дела за търсене на обезщетение след решението на ВКС.

Сега Стоянова обясни, че вече са оформени нови предложения по казуса.

„ Първо – да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ – да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, каза  тя.  По-късно уточни, че таванът за лица,  извън тесния кръг роднини, предлага да бъде от  5000 лева. Това предложение, ако бъде прокарано в пленарната зала, няма да има увеличение на застраховката „Гражданска отговорност“, заяви Стоянова.  По думите ѝ, ако няма таван за далечните роднини, ще се стигне до обезщетения, които и до този момент вече са в размер на над 100 милиона лева.

Стоянова наблегна на кръга от лица, който извън  майки, родители и деца на загинали, с решението на ВКС бе разширен до “ всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка“.   При всички случаи застраховката при различни сценарии може да стане двойно и тройно по-голяма”, предупреди  Стоянова.

„За миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за болки и страдания. А по думите й новото предложение  брани „всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката „Гражданска отговорност”“.

Стоянова и  финансовият минстър ще поискат среща с президента Румен Радев, за да го запознаят с разчетите си, а той да съобразява речите си с тях.   В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, каза още Стоянова.

По думите й не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания, но трябва да се държи сметка и за техните интереси.  Позор за всяка правна система –  така  Висшият адвокатски съвет (ВАдС) оцени в  становище до НС първоначалните предложения на шефката на Менда Стоянова за промени в Кодекса за застраховането (КЗ).

 

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.