Последни новини
Home / Законът / Новите конституционни съдии положиха клетва днес (допълнена)

Новите конституционни съдии положиха клетва днес (допълнена)

Defakto.bg
Павлина Панова
Надежда Джелепова
Красимир Влахов
Атанас Семов

Четирима новоназначени и новоизбрани конституционни съдии положиха клетва на специална церемония в Конституционния съд днес.  Това Павлина Панова и Надежда Джелепова, излъчени от съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд,  Красимир Влахов, избран от парламента  и  президентският избраник Атанас Семов.

След 9-годишен мандат съда напускат  Румен Ненков, Стефка Стоева,  Кети Маркова и Цанка Цанкова. Със смяната на съдиите се обновява една четвърт от състава на съда.

Церемонията се  проведе в присъствието на президента Румен Радев, на председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на върховните съдилища, останалите членове на Конституционния съд, начело с неговия председател Борис Велчев.

 По отношение на двама от новите съдии имаше любопитни раздумки от последните дни.  Красимир Влахов, който ще е най-младият конституционен съдия и който безалтернативно стана представителят на парламента с подкрепата на всички депутати без тези на БСП, се оказа на прицела на Главното мюфтийство, защото се произнесъл по казус, след като вече бил избран от Народното събрание.  Атанас Семов, се оказа че е  обект на прокурорска проверка заради стар сигнал срещу него, приключен преди почти три години с отказ от образуване на досъдебно производство.  По повод публикации в пресата  държавното обвинение обяви, че ще провери проверката на самата прокуратура да затвори  случая. Очевидно това ще приключи след като Семов вече се е заклел като конституционен  съдия.

На  утрешното си заседание КС ще проведа избор за  председател на съда.  Преди това  ще бъдат приети правила, по които да бъде извършена  процедурата.  Изборът се налага, тъй като 3-годишният мандат на Борис Велчев изтече.  Няма забрана за повторен мандат.

13.00 ч. Президентът: Ако искат да обяснят нещо, то управляващите трябва да го обяснят на българския народ

Пред журналисти, след края на церемонията, президентът Румен Радев коментира, че не е изненадан от възобновената прокурорска проверка по стар сигнал от 2013 г. срещу  Атанас Семов.

„Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка през 2016 г., която се възбужда няколко дни след като е обявена моята номинация. Това ми дава основание да вярвам, че целта е политическа“, посочи президентът в отговор на въпрос как ще коментира действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу номинирания от него конституционен съдия Атанас Семов.

Президентът коментира и анонсираните намерения   на Менда Стоянова по Нова тв, тази сутрин за среща с него,  за да  представи законовите промени засягащи, цената на застраховката „Гражданска отговорност“.

„Няма да има такива срещи“,  стана ясно от думите на Румен Радев. Ролята на президента е ясно очертана в Конституцията.  Ако искат да обяснят нещо на някого, то трябва да го обяснят на българския народ. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент“.    В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент“, заяви  държавният глава.   Той припомни, че по Конституция стои в края на законотворческия процес и активно участва в него. „Тази сутрин наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемането на Бюджет 2019“, обяви Радев.

Държавният глава коментира в аванс и очаквания днес доклад от Брюксел, свързан със съдебната реформа, заявявайки: „Предварителният доклад не е постъпил в Президентството, но като гражданин знам повече за правосъдната ни система, отколкото един доклад от Брюксел“, каза Радев.

В отговор на въпрос, че в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията, президентът заяви, че самите протести са достатъчно основателен аргумент за показване на реалното състояние.

Помолен да коментира искането на Асоциацията на европейските журналисти да бъде наложено вето върху медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, Румен Радев бе категоричен, че без прозрачност и свобода на медиите не можем да имаме и ефективна антикорупционна политика.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.