Последни новини
Home / Законът / Единодушно: Борис Велчев остава председател на Конституциония съд

Единодушно: Борис Велчев остава председател на Конституциония съд

Defakto.bg

Единодушно, с 11 гласа „за“ Борис Велчев е избран за председател на Конституционния съд втори мандат. Това съобщиха от КС.

Решението е на обновения състав на съда, отсъствал е само Филип Димитров, който е в САЩ.

Днешното заседание е било с две точки – приемане на правила за избор и избор на нов председател. Първоначално заседанието е било ръководено от „стария“ председател Борис Велчев – за правилата. Те, традиционно за КС, са предвидили всеки съдия да получи списък с имената на 12-те от КС и да зачертае своя фаворит. Други номинирани освен Велчев не е имало. Резултатите от вота по втората точка, са обявени от най-старшия съдия Гроздан Илиев.

Това е втори мандат начело на КС за 56-годишния Борис Велчев. Той беше назначен за конституционен съдия през 2012 г. от  Росен Плевнелиев. Преди това Велчев беше главен прокурор. Той е професор по наказателно право и доктор на юридическите науки. Предстоящите три години ще са последните от мандата му в Конституционния съд.

Негов предшественик на председателското място беше проф. Димитър Токушев. А преди това председатели на КС бяха проф. Евгени Танчев, Румен Янков, Неделчо Беронов, проф. Живко Сталев и Асен Манов

На всеки три години, при всяка ротация в КС, се прави и избор на председател.

Днес са разпределени и дела на двете дами от новото попълнение – Надежда Джелепова е получил това срещу обратната сила на разпоредбите на Закона „Пеевски“ за КТБ, а Павлина Панова – срещу част от промените в АПК. Следващите постъпления в КС ще отидат при Красимир Влахов и Атанас Семов, по реда на старшинството им.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.