Последни новини
Home / Законът / След доклада на ЕК: „Положителни“ новини за пенсионерите, проблемът на медиите не бил на властта

След доклада на ЕК: „Положителни“ новини за пенсионерите, проблемът на медиите не бил на властта

Defakto.bg

След доклада на ЕК от вчера, днес думата си каза премиерът Бойко Борисов. Вероятно, за да се чуе добре.

Младен Маринов и Екатерина Захариева

Двама ключови министри Екатерина Захариева и Младен Маринов също коментираха събитието, както и случващото се в страната. Захариева наблегна на автоцензурата в медиите, програмата на правителството и редът за провеждане на протести, а Младенов – на „положителния  доклад“, не подмина и критиките на президента Радев.

Три от шестте проблемни области са временно закрити –  независимост на съдебната система, правна рамка и организирана престъпност.  По останалите три –  Продължаване на съдебната реформа,  Корупция на високо ниво,  Корупция на местно ниво и по границите, мониторингът остава. Като прочетохме, че присъди за „висока корупция“ няма, проблемът с отговорността на главиня прокурор продължава да е „чувствителна тема“ и др.

За първи път в мониторинговия доклад ЕК остро постави въпроса за медийната среда и свобода. „Сериозно остава и  заключението, че българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти“, бе казано в доклада.

По тези въпроси представителите на властта видимо са уточнили  опорни възгледи,   които умело заместват  проблемите от действителността, особено за онази част от обществото, чието внимание е насочено към битката за насъщния.

Бойко Борисов: Цензура ли? Всеки олигарх и подсъдим може да си прави медия

Премиерът Бойко Борисов се изказа за мониторинговия доклад преди заседанието на МС. А критиката за все по-несвободната медийна среда  отговори с примери „по принцип” – за олигарх, който си създава медия, „за да се спасява” и подсъдим, който може да си направи сайт. Имена не бяха споменати, но в примерите очевидно не присъстваше депутатът-издател Делян Пеевски. А от цялото изявление на премиера се разбра, че в България всичко е наред.

Борисов започна речта с „новина” – ще има коледни добавки за пенсионерите – близо 52 милиона лева ще получат 1 269 000 български пенсионери, като средствата ще дойдат от борбата с контрабандата, повишаване на събираемостта и ръста на икономиката.  (Допълнителната сума към пенсията е  40 лв. Тя няма да се дава на всички пенсионери. А само на тези, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2018 г. е в размер до 348 лв. включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г.  б.р.).

За Тимерманс и протестите

После премиерът се прехвърли към благодарности, с подтекст: „Искам да благодаря на г-н Тимерманс (зам.-председателят на ЕК – б.р.), защото той с такава страст защитаваше България и обясняваше, че ако продължаваме така, мониторинговият доклад ще отпадне. Той каза: „В България отбелязва стабилен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако това се запази трайно, механизмът за наблюдение на България може да отпадне до края на мандата на тази еврокомисия“. Това ли искат протестите? Да отпадне борбата срещу корупцията и организираната престъпност? Това ли е блатото? Това са думи на социалдемократ номер 1. Г-н Тимерманс е кандидат за председател на ЕК и искам да му благодаря“, заяви министър-председателят.

За медиите обяви:

„Ние много внимателно четем всяка една дума на нашите партньори. В доклада се говори за медиите и как някои медии нападат определени хора. Искам да се организира дебат по тази тема. Ще поканим еврокомисарите, които отговарят по тези теми. Ние трябва да търсим тези срещи и да покажем, че това не така. В Министерски съвет сме под обсада от няколко седмици, хората протестират, показват средни пръсти, наричат ни мърши. И някой да говори за цензуриране на медиите? Никой не цензурира медиите. Олигарх, създал си медия, за да спасява това, което е откраднал. Говоря по принцип. Всеки един подсъдим може да си направи за броени минути сайт. Няма едно нещо, което да е скрито и покрито в България, напротив – фалшиви и жълти новини, колкото искате!”. „Искам и вие да кажете дали някой ви цензурира“, беше репликата към пуснатите да го чуят журналисти. Те замълчаха.

За атакувания от прокуратурата нов конституционен съдия и реакцията на президента Радев:

„Чух, че президентът Румен Радев каза, че има политическо вмешателство при един от конституционните съдии. Искам да му припомня, че с решение на кабинета Атанас Семов беше определен за генерален адвокат в Европейския съюз, който да представлява България, но не го одобриха. Това ли е политическо вмешателство?”

За данъка върху старите коли и срещите в президентството:

„Вчера събрах ПГ на ГЕРБ, за да обсъдим последните теми от седмицата. Казах им да върнат данъка за старите коли,  но скочиха кметовете. Ние трябва да започнем стъпките за промяна, защото можем да станем гробище за дизелови автомобили. Това беше идеята Менда Стоянова да се срещне с президента, който ни критикува, за да му се обясни какво точно предлагаме. Тези проблеми трябва да се дебатират. Виждате – безумно голям трафик и коли на над 20 години. Какво можем да направим още за горивата, за да изсветлим и там нещата? Наредил съм на финансовия министър да направи така, че на бензиностацията, като заредиш, да знаеш как се формира цената. Колко е акциза, колко е печалбата. Извинявам се, ако не съм бил разбран от президента. Просто исках от ПГ на ГЕРБ да се срещнат с него и да потърсят подкрепа по значими общодържавни теми. Интересно как Корнелия Нинова се срещна с него и му представи „Визия за България“.  Значи за БСП може, но ние като правителство не можем да се срещнем с президента по общественозначимите теми?!“

Екатерина Захариева:Критиката в доклада не е към правителството, а към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите

Екатерина Захариева подчерта напредъка на страната ни в редица сектори в сравнение с 2007 година, когато България беше приета в ЕС.  Докато българското правителство, изпълнява най-важните приоритети за България, не е забравило и вътрешната политика, заяви тя пред Нова тв.  „Ако погледнете и ръста на доходите, разбира се, че повишаването им е цел, но и ние трябва да ги изработим тези доходи. Не случайно основна цел е създаването на добра бизнес среда, намаляването на административната тежест, повече време и пари за бизнеса, за да увеличава заплатите, по-малко бюрокрация, така че доходите нарастват по-бързо от цените, според официалната статистика. Що се отнася до цените на петрола, наистина геополитическата обстановка определя ситуацията”.

За медийната среда

„Констатацията и ситуацията по отношение на доклада в медийната среда не е приятна. Самият доклад се позовава на други международни организации и изследвания. Първо, натиск никъде не се споменава, а и аз съм убедена, че това не е така. Докладът по-скоро се намеква, че трябва да се предприемат мерки. Заради факта, че всеки опит за промяна ще се тълкува като опит за цензура или за повече регулация, много е важно медиите сами да се саморегулират и много важен е самоконтролът и автоцензурата. Когато натискът влезе в съдебната зала, понякога правосъдието излиза“, смята Захариева.

За протестите

Целта на правителството е четиригодишен мандат и ние имаме такава програма. Наистина всеки има право на свободно изразяване на позиция, включително и чрез протест, но нека да не провокираме ситуацията и да не нарушаваме закона, блокирайки основни пътни артерии“, обяви вицепремиерът.

„Постоянно получаваме сигнали за изключително недоволни граждани, които чакат с часове, за да се приберат вкъщи. Голяма е разликата в ситуацията от 2013 година и сега. Не може да се прави аналогия. Очевидно много им се иска на опозицията да се получи аналогия със ситуацията при протестите за високите сметки за ток. Тогава протестите в началото бяха спонтанно възникнали, след което, разбира се, подстрекавани с провокации към насилие и организирани агитки, които доведоха до насилие, но както виждате органите на реда правят всичко възможно да не се стигне до това. Всъщност и нашият призив е нека да изразяват своята гражданска позиция, но да го правят така, че да не пречат и на другите права на българските граждани”, подчерта тя.

Вътрешният министър Младен Маринов: Престъпността намалява, няма мърлява работа на МВР

Пред BTV вътрешният министър Младен Маринов определи като положителен доклада, особено временното затваряне на темта за организираната престъпност.

Фактите показват, че по всички показатели престъпността намалява”, категоричен беше МВР шефът. „Имаме под 100 убийства на година, в някои години са били над 200, грабежите намаляват с 18%. Статистиката показва, че ние се справяме в условията, в които живеем”, каза той.

„Не бих определил работата на МВР като мърлява, колегите и екипът, който ръководя, не заслужават такава оценка” – бе коментарът на Маринов на критиката на президента Румен Радев при смяната на вахтата в МВР. Той не смята, че е станал заложник на отношенията между управляващите и президента, когато е поел министерския пост от Валентин Радев.

„Семейство Баневи са задържани, след като са обявени за издирване с Европейка заповед за арест. В момента френски съд разглежда искането за предаване на българската държава”, изтъкна Маринов. „Не можем да даваме срокове на съда. Това е съдебен процес, който трябва да мине”, допълни вътрешният министър.

Издирването на семейство Арабаджиеви продължава по всички правила – с Европейска  заповед за задържане, със заповед за задържане в Интерпол  и всички възможни международни механизми, увери Маринов.

„В непрекъсната връзка сме с дирекцията, която осъществява международния обмен на информация. Всеки сигнал се проверява, имаме сигнали, които не се потвърждават”,  уточни вътрешният министър, като допълни, че имало сигнали например за Франция.

Маринов отрече слуховете за подслушване в хотел „Маринела”. „Не мога да коментирам такива слухове, тъй като те не отговарят на действителността. Няма как да се прилагат такива технически средства, без да има разрешение от съд”, посочи министърът. Той допълни, че в МВР няма такива сигнали. „Всяко прилагане на такива средства без разрешение от съда е престъпление”, подчерта отново той.

Някои търсели конфронтация с полицията

На протестите от последните дни има и лица, които търсят открито конфронтация с полицейските служители, каза министърът на вътрешните работи.

Във Варна 19-годишен участник в протеста с криминална проява за телесна повреда е хвърлил пиратка и е напръскал със сълзотворен спрей служители на реда. Полицаите не са сериозно пострадали. Извършителят е установен и законът ще се приложи, увери министърът.

Той допълни, че някои от демонстрациите са били регламентирани, а други – нерегламентирани и проведени без организатор.

„Там, където няма организатор и няма заявление в общината, няма с кого да разговаряме и винаги се намират провокатори”, заяви Маринов.

Днес с оценка на евродоклада излязоха и от ДПС.

ДПС: Нашият медиен закон слага край на непрозрачността, свободата е проблем на журналистите

Йордан Цонев

На брифинг в парламента ДПС оцени доклада на ЕК положително, като обективен.

А за критиките по отношение медиите, зам—председателят на групата Йордан Цонев обяви: „Ако управляващите не бяха бавили законопроекта ни (известен като медийния закон на Пеевски – б.р.), той щеше да бъде отразен в докада и критики за прозрачността на медийната среда нямаше да са факт. А за свободата на словото – думата имате вие, журналистите, не ние. Видях критики по отношение на влиянието на издатели към определени журналистически позици – имаше случаи с изтекли мейли, в които издателите на цялата пресгрупа Капитал нареждаха на журналистите си кого и как да критикуват…. Докладът е доста обективен и трябва всички дза продължим даработим в тази посока, за да няма повече такива наблюдения над страната ни”.

От ДПС отказаха да коментират критиките на президента Радев с аргумента: „ДПС няма навика да коментира действията и изявите на президента, който и да е той. Ние имаме респект и уважение към институцията”.

Главният съдебен инспектор: Ние си свършихме работата

С позиция днес излезе и шефът на Инспектората към ВСС

Теодора Точкова

Теодора Точкова.

„Удовлетворена съм, че дейността на ИВСС е обективно оценена в Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка и като резултат от напредъка по първия показател „Независимост на съдебната система“ наблюдението по този показател е временно прекратено. За да приеме, че относимата към ИВСС препоръка 3, за изпълнение на цитирания показател е почти изпълнена, Европейската комисия коректно е отчела резултатите на Инспектората по проверките за интегритет и имуществените декларации на магистратите.

Прието е , че „системата за проверка на декларациите за имущество и интереси на около 4000 магистрати вече е напълно функционираща“. Отчетени са във връзка с проверките за почтеност несъвършенствата в законодателната уредба относно събирането на доказателства и „ограничените правомощия на ИВСС за провеждане на разследвания“. Като цяло, предвид новите правомощия, свързани с проверките за интегритет и ролята на ИВСС като инициатор на дисциплинарни производства Инспекторатът изпълни препоръката в Доклада на ЕК от януари 2017 г. да поиска външна помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Целта на проекта е да помогне на ИВСС да продължи да развива своя капацитет по въпроси, свързани с почтеността на магистратите, като същевременно ползва опита на инспекторатите от други държави-членки на ЕС. Изпълнението на проекта ще започне през декември 2018 г. и ще завърши през 2019 г.

В този смисъл ИВСС е предприел всички необходими мерки с цел изпълнението в пълнота на относимата към него препоръка“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.