Последни новини
Home / Законът / 12 години след срутването на сградата на “Алабин: Четиримата обвинени са невинни, реши съдът

12 години след срутването на сградата на “Алабин: Четиримата обвинени са невинни, реши съдът

Defakto.bg

12 години след срутването на сграда насред центъра на София, отнело живота на две млади жени, съдът за първи път се произнесе за трагедията. И чете оправдателни присъди.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. А натрупването на годишнини от трагедията, докато се произнесе Темида, явно не е по негова вина – казусът влиза в съда едва през 2016 г., цели 10 години след станалото.

Загиналите Петрина и Деница

А то не е забравено. На 19 септември 2006 г., малко след 18 часа, падна сградата на ул. “Алабин” 39 и затрупа преминаващия в този миг автомобил. В него са пътували 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Това е сграда, устояла на бомбардировките над София през Втората световна война.

Подсъдими по делото са собственикът на сградата Георги Кирчев, ръководителят на провежданите тогава ремонтни дейности инж. Петър Петров,  архитектът Николай Симеонов собственикът на фирмата, извършвала ремонта Манчо Иванов.

Председател на съдебния състав е Величка Маринкова, мотивите за оправдателните присъди тепърва ще стават известни. Прокуратурата обяви, че ще протестира пред апелативния съд.

Това дело смени много прокурори, на няколко пъти досъдебното производство бе прекратявано заради липсата на виновни, но определенията бяха отменяни от съда. който включително критикуваше прокуратурата, че не проявява активност, не изяснява всички факти и заявеното от свидетели.

Докато траеше разследването експертизи бяха посочили, че в момента на срутването е липсвала външна стена на сградата, стабилността на фасадата е била разклатена, може да са премахвани и вътрешни преградни стени. Твърдеше се и че извършвания в онзи момент ремонт, при който са отстранявани мазилки, настилки, дограми, инсталации също е допринесъл за трагедията. Един от работниците първоначално бе свидетелствал,  че е къртил колони на сградата с къртачна машина “Конго”. После се отказа от тези показания.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.