Последни новини
Home / Законът / Издирваният Никола Груевски не е български гражданин, няма наш паспорт, увери МП

Издирваният Никола Груевски не е български гражданин, няма наш паспорт, увери МП

Defakto.bg

Избягалият от правосъдието бивш премиер на Македония Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за това.

Съобщението дойде от Министерството на правосъдието днес. Поводът са твърдения, че Груевски е избягал в Унгария с български паспорт.

Бившият македонски премиер беше осъден на 2 години затвор за злоупотреба със служебно положение заради покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро. Той трябваше да влезе в затвора в понеделник, но се оказа в неизвестност. По-късно сам обяви в социалните мрежи, че след заплахи за живота си е поискал политическо убежище в Унгария.

Македония издаде международна заповед за ареста му и призова Унгария да откаже убежище на Груевски.

А днешното уверение, че издирваният бивш съседен премиер няма наш паспорт, но не е и искал, звучи оптимистично. На фона на скандалите за алъш-вериша с наше гражданство.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Един коментар

  1. RozА Metodieva

    Защо не мога да се сетя за някой журналист или политик или коментатор, който при изказванията и анализите си по „македонския въпрос“, да допринесе за затоплянето на отношенията ни с Р Македония? Ето и днес журналиста от Македония във връзка с коментара си за бягството на бившия македонски премиер Н. Груевски в Унгария също поля със студен душ отношението ни със Македония…Преди години имах малко по-добри впечатления от него, но не и напоследък…Например, как убедено и със задоволство твърдеше тая сутрин, че с български паспорт бил избягал Груевски! А ето днес се съобщи от българското министерство на Правосъдието, че не му е издаван български паспорт…Защо не се научим да игнорираме това което ни разделя и отдалечава, а не наблягаме на това, което ни обединява с Македония? Например да се наблегне на факта, че мнозинството от македонците подкрепиха на изборите преди година партията на Зоран Заев, която е засближаване с България, въпреки , че много хора очакваха обратното… А нашата историческа вина за участието ни в Балканската война на страната на Австроунгария и Германия, т. е. срещу Македония и Сърбия??? Ами за нашата окупация през втората световна война, като съюзници пак на Германия през 1941- 1944г. на македонската територия???( Знаем, че тогава македонска държава не е съществувала, както, много добре знаем, че ибългарската държава не е същетвувала цели пет века, докато сме били одосманска власт, нали така? Нито България нито Македония са съществували и преди това, два века когатосме били под Ромейска власт… Вярно е, че България по времето на Симеон Велики се е разширила, чрез военни действия, на три морета, но за съжаление по времето на негови син цар Петър той не е могъл да я задържи в тези граници- такива са фактите … Вярно е обаче също така, че Македонската държава е съществувала на Балканския полуостров мнгого преди да се появи държавата България…Но това са само историческа факти, които трябва да ги знаем без да спекулираме с тях!!! Така, че нека не си премълчаваме нашите грешки от по – новата ни история, че навлизането на български войски на тъй наречените от историята“македонски географски територии“ си е оценено и от Ньойския договор, а по-късно и след Втората световна война, като военно престъпление на нашите държавни ръководители. И не случайно са ни обявили, като губеща войните страна и сме наказани с репарациии и териториално и т. н. Та мисълта ми е нека първо да видим нашата си вина, а да не обявяваме македонците, как тъй безпричинно ни мразят, неоснователно ни наричат „окупатори“, а пък ние видите ли, колко сме толерантни, как ги уважаваме и как първи сме ги признали, пък те…!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.