Последни новини
Home / Законът / Издирваният Никола Груевски не е български гражданин, няма наш паспорт, увери МП

Издирваният Никола Груевски не е български гражданин, няма наш паспорт, увери МП

Defakto.bg

Избягалият от правосъдието бивш премиер на Македония Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за това.

Съобщението дойде от Министерството на правосъдието днес. Поводът са твърдения, че Груевски е избягал в Унгария с български паспорт.

Бившият македонски премиер беше осъден на 2 години затвор за злоупотреба със служебно положение заради покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро. Той трябваше да влезе в затвора в понеделник, но се оказа в неизвестност. По-късно сам обяви в социалните мрежи, че след заплахи за живота си е поискал политическо убежище в Унгария.

Македония издаде международна заповед за ареста му и призова Унгария да откаже убежище на Груевски.

А днешното уверение, че издирваният бивш съседен премиер няма наш паспорт, но не е и искал, звучи оптимистично. На фона на скандалите за алъш-вериша с наше гражданство.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Един коментар

  1. RozА Metodieva

    Защо не мога да се сетя за някой журналист или политик или коментатор, който при изказванията и анализите си по “македонския въпрос”, да допринесе за затоплянето на отношенията ни с Р Македония? Ето и днес журналиста от Македония във връзка с коментара си за бягството на бившия македонски премиер Н. Груевски в Унгария също поля със студен душ отношението ни със Македония…Преди години имах малко по-добри впечатления от него, но не и напоследък…Например, как убедено и със задоволство твърдеше тая сутрин, че с български паспорт бил избягал Груевски! А ето днес се съобщи от българското министерство на Правосъдието, че не му е издаван български паспорт…Защо не се научим да игнорираме това което ни разделя и отдалечава, а не наблягаме на това, което ни обединява с Македония? Например да се наблегне на факта, че мнозинството от македонците подкрепиха на изборите преди година партията на Зоран Заев, която е засближаване с България, въпреки , че много хора очакваха обратното… А нашата историческа вина за участието ни в Балканската война на страната на Австроунгария и Германия, т. е. срещу Македония и Сърбия??? Ами за нашата окупация през втората световна война, като съюзници пак на Германия през 1941- 1944г. на македонската територия???( Знаем, че тогава македонска държава не е съществувала, както, много добре знаем, че ибългарската държава не е същетвувала цели пет века, докато сме били одосманска власт, нали така? Нито България нито Македония са съществували и преди това, два века когатосме били под Ромейска власт… Вярно е, че България по времето на Симеон Велики се е разширила, чрез военни действия, на три морета, но за съжаление по времето на негови син цар Петър той не е могъл да я задържи в тези граници- такива са фактите … Вярно е обаче също така, че Македонската държава е съществувала на Балканския полуостров мнгого преди да се появи държавата България…Но това са само историческа факти, които трябва да ги знаем без да спекулираме с тях!!! Така, че нека не си премълчаваме нашите грешки от по – новата ни история, че навлизането на български войски на тъй наречените от историята”македонски географски територии” си е оценено и от Ньойския договор, а по-късно и след Втората световна война, като военно престъпление на нашите държавни ръководители. И не случайно са ни обявили, като губеща войните страна и сме наказани с репарациии и териториално и т. н. Та мисълта ми е нека първо да видим нашата си вина, а да не обявяваме македонците, как тъй безпричинно ни мразят, неоснователно ни наричат “окупатори”, а пък ние видите ли, колко сме толерантни, как ги уважаваме и как първи сме ги признали, пък те…!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.