Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент призова ЕК да въведе мониторинг за всички държави – членки на ЕС

Европейският парламент призова ЕК да въведе мониторинг за всички държави – членки на ЕС

Defakto.bg

Европейският парламент призова за въвеждане на мониторингов механизъм за всички страни в Евросъюза. Това стана с резолюция приета с голямо мнозинство на евродепутатите, които  изразяват  съжаление, че още няма законодателно предложение по въпроса от страна на Европейската комисия, въпреки че предложение за това е правено още преди 2 години.

Парламентът приканва Европейската комисия да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички държави членки на ЕС и предлага система от стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики.   „Необходим е редовен, систематичен и обективен процес за оценка на зачитането на демокрацията, основните права и върховенството на закона“, се казва в съобщение прессцентъра на ЕП.

Резолюцията бе приета  ден след поредния доклад на Европейската комисия за България и Румъния.

Сред посочените мотиви са и  опасенията за демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния, както и процедури за нарушения в областта на правосъдието и основните права в Полша и Унгария.

Предлаганият  от ЕП механизъм ще е на годишна база, основана на факти и оценка за спазването на европейските ценности от всички държави членки.  Оценката ще е резулатат от  внимателно наблюдение на усилията за борба срещу корупцията и спазването на принципите на правовата държава във всички страни членки на ЕС,

Българските евродепутати от целия политически спектър отдавна заявявят,  че  мониторинг само върху две страни, България и Румъния, е дискриминационен и е изчерпал своята полезност.  „Трябва да има наблюдение, трябва да има ясни оценки на всяка една държава членка и, разбира се, този механизъм трябва да е обвързан и с някакви санкции. Надяваме се наистина Европейската комисия да погледне много сериозно на изготвянето на такава законодателна инициатива, въпреки че в оставащата по-малко от година от функциониране на тази Комисия може би ще е трудно“, заяви Емил Радев от ГЕРБ пред БНР.

Той  даде пример с мониторинговия доклад за нивото на корупцията в ЕС, изготвен от Еврокомисията през 2014 г., в който показателите на страни като Гърция, Испания и Италия за усещане за корупция са били в пъти по-големи от тези на България, която, според него,  се е намирала в „златната среда“.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.