Последни новини
Home / Законът / Очаква се парламентът да гласува до 5 г. затвор за психически тормоз в условията на домашно насилие

Очаква се парламентът да гласува до 5 г. затвор за психически тормоз в условията на домашно насилие

Defakto.bg

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие предвиждат промени в Наказателния кодекс, които се очаква да бъдат гласуван днес в парламента.

Промените предвиждат наказанията за престъпления, извършени от близки роднини, да са по-тежки от тези за лица извън тесния семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.  Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак.

В началото на годината, БСП предложи  промени в Наказателния кодекс и  Закона за защита от домашното насилие, според които  във всяка област на страната трябва да има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие.  Според левицата, която се обяви против текстове от Истанбулската конвенция, в  българското законодателство ще бъдат въведени  безспорните изисквания на чл. 20, 22, 23 и 26 от нея за  борба с насилието над жени и домашното насилие, заявиха левите депутати.  Важно изглеждаше  предложението, според което нанасянето на средна телесна повреда от роднина да се преследва по тъжба на пострадалия, но тя да е до прокурора и делото да не може да бъде прекратявано по искане на жертвата.  (В  случаите на последващ натиск над пострадалите от силните им половинки). Предлагаше се също по-тежко наказание за онци,  който повторно осуети или попречи на изпълнението на заповед за защита от домашно насилие.

Ветото на президента Румен Радев върху бюджетните закони за догодина и лимита на неимуществените щети за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще бъдат обсъдени в бюджетната комисия в парламента.  Основните възражения на държавния глава са срещу текстовете, с които се въвежда екологичен компонент във формулата за данъка върху автомобилите. Така между 70 и 80% от колите у нас ще се окажат с по-висок данък, защото са стари и с нисък или без екостандарт. ”

“Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели”, заяви в мотивите си президентът. Той се обяви и срещу отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци – така таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.  Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

Бюджетарите  ще разгледат на второ четене и новите предложения в Кодекса за застраховането, обявени от Менда Стоянова.  С тях се редуцира  до 5000 лн. обезщетението за далечни роднини за починал при катастрофа на пътя.  За най-близкия семеен кръг неимуществените щети няма да имат таван. Така според Стоянова  задължителната застраховка “Гражданска отговорност” няма да поскъпне. При предишния вариант на предложенията – скокът на полицата щеше да е до три пъти или средно по 1000 лева, обявиха застрахователите.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.