Последни новини
Home / Законът / Очаква се парламентът да гласува до 5 г. затвор за психически тормоз в условията на домашно насилие

Очаква се парламентът да гласува до 5 г. затвор за психически тормоз в условията на домашно насилие

Defakto.bg

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие предвиждат промени в Наказателния кодекс, които се очаква да бъдат гласуван днес в парламента.

Промените предвиждат наказанията за престъпления, извършени от близки роднини, да са по-тежки от тези за лица извън тесния семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.  Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак.

В началото на годината, БСП предложи  промени в Наказателния кодекс и  Закона за защита от домашното насилие, според които  във всяка област на страната трябва да има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие.  Според левицата, която се обяви против текстове от Истанбулската конвенция, в  българското законодателство ще бъдат въведени  безспорните изисквания на чл. 20, 22, 23 и 26 от нея за  борба с насилието над жени и домашното насилие, заявиха левите депутати.  Важно изглеждаше  предложението, според което нанасянето на средна телесна повреда от роднина да се преследва по тъжба на пострадалия, но тя да е до прокурора и делото да не може да бъде прекратявано по искане на жертвата.  (В  случаите на последващ натиск над пострадалите от силните им половинки). Предлагаше се също по-тежко наказание за онци,  който повторно осуети или попречи на изпълнението на заповед за защита от домашно насилие.

Ветото на президента Румен Радев върху бюджетните закони за догодина и лимита на неимуществените щети за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще бъдат обсъдени в бюджетната комисия в парламента.  Основните възражения на държавния глава са срещу текстовете, с които се въвежда екологичен компонент във формулата за данъка върху автомобилите. Така между 70 и 80% от колите у нас ще се окажат с по-висок данък, защото са стари и с нисък или без екостандарт. “

„Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели“, заяви в мотивите си президентът. Той се обяви и срещу отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци – така таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.  Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

Бюджетарите  ще разгледат на второ четене и новите предложения в Кодекса за застраховането, обявени от Менда Стоянова.  С тях се редуцира  до 5000 лн. обезщетението за далечни роднини за починал при катастрофа на пътя.  За най-близкия семеен кръг неимуществените щети няма да имат таван. Така според Стоянова  задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ няма да поскъпне. При предишния вариант на предложенията – скокът на полицата щеше да е до три пъти или средно по 1000 лева, обявиха застрахователите.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.