Последни новини
Home / Законът / Проектът „Караянчева“ за НК мина единодушно, но с дебати за насилието, мизерията, стереотипите

Проектът „Караянчева“ за НК мина единодушно, но с дебати за насилието, мизерията, стереотипите

Defakto.bg

Единодушно, със 137 на о гласа депутатите одобриха за първо четене промените в Наказателния кодекс (НК), криминализиращи системния психически тормоз и въвеждащи квалифицирани състави за ред престъпления, ако са извършени в условията на „домашно насилие“. Преди това обаче народните избраници от управляващи и опозиция размениха мисли и възгледи за семейството (от мъж и жена) и дома като място, за мизерията, християнските ценности, стереотипите. Стигна се до „Гераците“ на Елин Пелин, Гогол и Новия завет.

Проектът за НК стана известен и като „Караянчева“, тъй като бе внесен от група от управляващите начело с парламентарния председател Цвета Караянчева.

Предложенията са известни, Де факто също подробно ги описа. Домашното насилие става квалифициращ признак при убийство, телесни повреди, отвличания, принуди, закани, склоняване към самоубийство. За първи път за престъпление се обявява упражняването на „системен психически тормоз“, като наказанието ще е до 5 г. затвор, ако е в условията на домашно насилие.

Тъй като бе внесен от депутати, проектът нямаше предварително обществено обсъждане, за такова бе обявено обсъждането му в правната комисия за първо четене.

Днес Цвета Караянчева представи промените, включвайки два примера, които „няма да спра да повтарям“ – за жестоките убийства на Виола Николова в София и Айшул Сагиева, малтретирани от половинките си. „Трябва да обясняваме, че не бива да сме зрители на това, а участници в предотвратяването на тази епидемия“, призова парламентарният шеф.

Патриотите обявиха, че ще подкрепят поректа. От БСП – също, за първо четене. Но!

В пленарна зала се чуха немалко критики към текстовете. Например, че въвеждането на домашното насилие като квалифициращ признак за убийство силно ще затрудни правоприлагащите органи, а вкарването му и в други текстове, третиращи семейството, ще се ползва като аргумент при разводи и спорове за родителски права.

Управляващите обаче остро реагираха на изказването на Валери Жаблянов.

А той обяви, че е грешка домашното насилие да се връзва към дома, питайки къде е съвременният дом на българското семейство, когато единият „работи по строежите на Европа“, за да вържат двата края. После депутатът продължи: „Говоря извън контекста на правото, то може да реши въпроса само частично. Трябва да се предпазим от едно заблуждение – този проект е продължение на неолибералните разбирания за семейството, а то може да се състои от двама членове от различен пол и съответно да имат потомство. Основната цел – защитата от насилие ми се струва слабо аргументирана. Трудно ще бъде извадено насилието от семейството с наказателни мерки. То не е резултат от нищо друго, освен от ужасяващите, социално деградиращи условия на живот в България, от безработицата и мизерията вкъщи, от възможността единият от родителите да бъде съблазнен от добри материални перспективи и да разруши семейството. Руши се с жестоките условия на българския примитивен капитализъм, това е описано в „Гераците“ на Елин Пелин„.

Павел Шопов от Обединени патриоти му отвърна, че е съгласен с част от изказването (за разнополовото семейство). Но иначе Жаблянов се изказвал като пропагандатор от дружество „Георги Кирков“.

Валентин Кирилов от ГЕРБ пък попита в кой текст от Новия завет има водеща роля на мъжа, Йосиф ли е по-водещ от Мария?

Отговорът на Жаблянов: „Отношението на църквата към семейството в цялото средновековие е съвсем ясно определено – концепцията за патер семейството от римското право е преместена там. А елементи от римското право съществуват и днес“. За пропагандатора от „Георги Кирков“ каза: „Беше много сериозно дружество за разпространение на знания и от него днес има нужда, а как ще се казва – нека да е на името на премиера, примерно“.

Включи се Вежди Рашидов от ГЕРБ: „Има и  насилие на пътя, на работното място. На пътя бедността ли е причината? Не, неспазването на закона е. Навсякъде по света има малко по-бедни хора, но да не се превръща парламентът в свинщина, нали? Гогол го е казал, не аз„.

Та така.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.