Последни новини
Home / Законът / Административен съд Перник: Задържането на журналистите Димитър Стоянов ( „Биволъ“) и Атила Биро е незаконно

Административен съд Перник: Задържането на журналистите Димитър Стоянов ( „Биволъ“) и Атила Биро е незаконно

Defakto.bg

Два състава на Административния съд в Перник са постановили,  че заповедите за задържане на журналистите  Димитър Стоянов, Атила Биро, са акт  на неоснователна принуда,  „който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки.“    

Съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева подробно са мотивирали нарушенията, извършени от органите на МВР при издаването на отменените заповеди, съобщи сайтът  „Биволъ“.  Димитър Стоянов, Атила Биро и трето придружаващо ги лице бяха задържани вечерта на 13 септември край радомирското село Егълница и отведни с белезници,  докато опитва  да спасят от унищожение документи по аферата „Джи Пи Гейт“.

МВР не е успяло да представи годни доказателства, от които да се направи обоснован извод, че към момента на задържането Стоянов е извършил престъпление или е съпричастен към извършено такова. „От нито един от документите съдържащи се в административната преписка не може да се формира извод, че жалбоподателят е имал поведение, което да доведе до възникване на предположение, че именно той е извършителя на престъпление по чл. 319 от НК или е била помагач в извършването на такова престъпление, пише в мотивите на решението по жалбата на Димитър Стоянов.   

Съдът отменя заповедите за задържането на Стоянов и спътника му, защото противрочета изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки.  И двете съдебни решения могат да бъдат обжалвани пред ВАС, а макар да е издадена при идентични условия, заповедта за задържането на Атила Биро остава в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок.  Пред съда журналистите са предствавлявани от адвокат Николай Хаджигенов.

Предисторията 

На 10 септември Биволъ публикува първата част от журналистическото разследване „Джи Пи Гейт“, в което бeше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свръзани с голямата строителна компания Джи Пи Груп. От документите, които Биволъ публикува, стана ясно че са отчислявани внушителни суми за подкупи към кметове, държавни чиновници и експерти.  Последва „паническа“ реакция на консултантите, които още на следващия ден започнаха да „прочистват“ офисите си в сградата на бул. Черни Връх 59а, изнасяйки и унищожавайки документи и техника , които са потенциални доказателства за тежка корупция при усвояването на европейски средства, посочва сайтът.   Журналистите препращат оперативната си информация  до премиера, главния прокурор и МВР.   Антикорупционната комисия също е била сезирна, но не е видяла  основания да се самосезира. Междувременно на  12 и 13 септември, изнасянето на документи от офиса на Черни Връх продължава необезпокоявано, а на  13 септември Биволъ установявя, че  документите се изнасят и изгарят в покрайнините на радомирското село Егълница.

Сигнализирана е и ГДБОП за унищожаването на документация,  свидетелстваща за тежка корупция, а след като антимафиотите първоначално обявяват, че не могат да реагират на сигнала, към мястото тръгват  Димитър Стоянов и Атила Биро.  Когато българският и румънският журналист стигат до  мястото, където се изгаряха документите, те  бяха задържани от патрул на охранителна полиция, заключени с белезници, а телефоните им бяха отнети.   Малко по-късно е задържан и третия им спътник, като  тримата останаха без връзка с външния свят повече от шест часа. Освободени са в ранните часове на 14 септември след като на място в Радомир пристига румънския консул.

МВР защитаваше задържанията с твърдението, че „има данни за извършено престъпление“.  От ефира на бТВ директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов го „оправда“ с близостта на журналистическия екип до „секретен пост“. Съдът обаче приема мотивите на МВР, като меко казано несъстоятелни.  За да се приеме,  съответствие със закона при задържането на Стоянов за срок от 24 часа, следва да са били налице данни, че той е извършил престъпление по чл. 319 от НК.  Такива обаче липсват. От мотивите на  съдия Любомир Луканов, по жалбата на Стоянов  се разбира, че  „не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление“.

Районното управление на МВР в Радомир е започнало досъдебно производство на 14 09 2018 г., за извършено престъпление по чл. 319 от НК.

Разследването се води срещу неизвестен извършител за това, че от неустановена дата до 20.30 ч. на 13 09 2018г., в землището на с. Егълница той унищожил чужди или не изключително нему принадлежащи документи с цел да причини на другиму вреда или да набави за себе си или другиго облага.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

След 5-часа остри въпроси: ВСС избра за втори път Даниела Дончева за шеф на Софийския апелативен съд

С  9 гласа „за“ и  2  „против“  Съдийската колегия  на ВСС избра за втори мандат …

2 коментара

  1. Царимир

    ,, БИВОЛЪ“ са много сериозни журналисти това се доказа затова ги арестуваха за да ги Сплашат .

  2. Такива като този Димитър Стоянов, мастия на БСП, само това заслужават

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.