Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Десислава Иванчева и Биляна Петрова напускат килиите, май наистина (допълнена)

Делото „Младост“: Десислава Иванчева и Биляна Петрова напускат килиите, май наистина (допълнена)

Defakto.bg
Вещи лица описаха условията в ареста, където те са 7 месеца
Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова все пак ще напуснат килиите след седем месеца зад решетките.
Мярката им за неотклонение се заменя с „домашен арест“, постанови днес Иво Хинов от специализирания наказателен съд. Определението влиза в сила веднага, този път няма да се чака протест на прокуратурата и произнасяне на апелативния спецсъд. Макар че от обвинението настояваха „поне“ за отлагане.
Емблематичен момент от гръмката акция през април

Веднъж вече съдия Хинов постанови Иванчева и Петрова да не са зад решетките, тъй като няма опасност да се укрият, да повлияят на свидетели, да извършат престъпления – то ест защото няма нито една причина да останат в ареста. Още повече, че наказателният процес, тръгнал след гръмката показна акция насред София и обвинения за искан от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп, е в ход, разпитани са почти всички свидетели на прокуратурата, остава представянето на данните от спецсредства (на които особено набляга обвинението и за които защитата е категорична – в тях доказателства срещу Иванчева и Петрова няма).

Освобождаването първия път обаче бе отложено, до произнасянето на апелативния спецсъд. А на 2 ноември по протест на прокуратурата оттам обявиха: двете дами остават арестантки, защото обвиненията им изглеждали доказани.
В същото време третият подсъдим – Петко Дюлгеров, единственият уговарял подкуп с Ваклин, излезе под „домашен арест“, без условия и без притеснения за хода на процеса.
Днес Дюлгеров също дойде в съда – получил бил призовка. „Да не повдигам въпроса защо, след като сте под „домашен арест“, сте тук. Но ако ви се седи, можете да останете“, обърна се към него съдия Хинов. „Не, благодаря“, отговори Дюлгеров и си тръгна.
Мотивите
Двете дами от кметския екип на „Младост“ ще напуснат килиите още днес и се прибират вкъщи. Така Биляна Петрова утре ще посрешне рождения си ден сред семейството.
Дотук се стигна след изслушване на нови експертизи за здравето им в условията на ареста. А съдия Хинов бе категоричен – престоят в килията влияе негативно върху заболяванията на двете. Но най-вече зад решетките се влошава психическото им здраве, което пречи активно и пълноценно да осъществяват правото си на защита – а позицията и на Иванчева, и на Петрова е проактивна.
Без въздух, светлина, пространство

Преди това вещи лица, посетили на място ареста на „Майор Векилски“, където бяха за последно отстраненият кмет и уволненият зам.-кмет, обрисуваха страшна картина:

държани са в килия два на три метра, с четирийсетина сантиметра разстояние между малките нарове за спане, без въздух, без светлина, с една малка мивка със студена вода и една тоалетна за четирима арестанти.
Любопитно бе сконфузването на съда от въпрос на адвокат Ирен Савова, защитаваща Биляна Петрова, към разпитана лекарка: как липсата на интимен контакт с постоянния партньор повече от 214 дни се отразява на здравето? Не допускам въпроса, обяви съдия Иво Хинов. А докторката каза, че не била специалист по това.
Ако прокуратурата отново оспори, няма да й направи чест
Адвокат Ирен Савова

Но питането не бе самоцелно. „Мярката „задържане под стража“ не е само спрямо подсъдимата, а и спрямо съпруга и детето й,  спрямо тяхното семейство“, категорична бе адвокат Савова. И напомни, че се намираме в етап, в който се приемат регламенти на ЕС за условията за отглеждане на домашните кокошки, а пред съда се обсъжда колко още трябва да се разболеят Биляна Петрова и Десислава Иванчева, за да напуснат килиите. На аргумента на прокуратурата, че това било в обществен интерес, адвокатът отсече: в чий точно интерес е непрекъснатото нарушаване на човешките права и плащането не от виновните, а от всички данъкоплатци за това? „Моят интерес като гражданин е да се спазва върховенството на закона“, категорична бе Савова.

По-късно пред Де факто тя изрази „лично мнение“: „След като чу всичко за условията в килиите, на държавното обвинение няма да направи чест да протестира днешното определение“.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.