Последни новини
Home / Законът / Европейски съдии в София на конференция за върховенството на правото и независимостта

Европейски съдии в София на конференция за върховенството на правото и независимостта

Defakto.bg

Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото е надсловът на международна конференция, организирана от авторитетната международна организаци МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) и Съюза на съдиите в София днес.

MEDEL /Magistrats européens pour la démocratie et les libertés/ е международна асоциация, създадена през 1987 г., в която членуват съсловни организации на съдии и прокурори от Германия, Белгия, Кипър, Испания, Франция, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Сърбия, Турция, Молдова и България.

А у нас по този повод ще са президентът на Борда на МЕДЕЛ Филипе Маркес, както и Кеес Стерк, президент на Европейската мрежа на съдебните съвети. Там ще е председателят на ВКС Лозан Панов.

„Идентифицирайки като общ проблем в повечето от европейските държави нарастването на атаките срещу съдебната власт от страна на политиците и медиите, обяснявано като необходима реакция срещу „политизирането“ на съдебната система, решихме заедно с MEDEL да организираме тази конференция, като разгледаме въпросите следва ли съдиите да се ограничават от участие в обществената дискусия относно проблемите с върховенството на правото в техните държави, каква реакция би могла да се очаква по отношение на активността на съдиите в тази дискусия и какви са начините да се защити независимостта на съдебната власт срещу немотивирани и злонамерени атаки“, съобщават от ССБ.

Европейските съдии ще разискват атаките срещу съдебната власт като съвременна тенденция, включително спримери от Италия, Полша и България, нагласите на обществото по отношение на съда и на съдиите, защитата на независимостта.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.