Последни новини
Home / Законът / Край! Апелативният спецсъд изпълни искането на прокуратурата – спря освобождаването на Иванчева и Петрова

Край! Апелативният спецсъд изпълни искането на прокуратурата – спря освобождаването на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Аплодисментите, последвали днешното определение на съдия Иво Хинов от специализирания съд за незабавно освобождаване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под „домашен арест“, се оказаха преждевременни. Изявленията за възвърната вяра в правосъдието – също.

Часове по-късно, след мълниеносен прокурорски протест и настояване освобождаването да бъде спряно, апелативният спецсъд изцяло удовлетвори исканията на обвинението. И се аргументира с… още неполучените пълни доказателства, мотивирали съдия Хинов към промяна на мерките за неотклонение! Е, не е имало и как да ги получи точно днес – законовата процедура нито го предвижда, нито го позволява. И с това вероятно вече са наясно и лаиците в правото.

Другият „мотив“ на апелативния спецсъд е още по-смайващ – веднъж вече се бил произнесъл, че Иванчева и Петрова са за ареста! Да, но днес в съдебна зала се представяха и преценяваха други доказателства. Резултатът е, че поне още десетина дни престоят на двете дами зад решетките е гарантиран.

Определението е на съдиите Димчо Георгиев, Веселина Вълева и Даниела Росенова.

Впрочем, стана ясно – прокуратурата ще направи и невъзможното да остави отстранения кмет и уволнения зам.-кмет на „Младост“ зад решетките. А част от спецсъдиите очевидно ще й го позволят.

„Най-вероятно чакат да ги изнесат в ковчези, за да се приберат у дома“, обобщи ставащото адвокат Ирен Савова.

България отколе плаща солени обезщетения по решения на Страсбург за произвол и погазени човешки права. Жалбите на Иванчева и Петрова скоро ще отпътуват към Евросъда. Но ще плащат не виновните, а всички ние.

Определението на апелативния спецсъд:

Апелативният специализиран наказателен съд на основание чл. 343 НПК (частната жалба и частният протест не спират производството по делото и изпълнението на определението, освен ако първата или въззивната инстанция постанови друго) спря изпълнението на определение от 16.11.2018 г. по нохд 2617/2018 г. по описа на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Д. Иванчева и Б. Петрова – Христова от „задържане под стража“ в „домашен арест“ до произнасяне на въззивния съд по същество.

„Настоящият състав, като се запозна с особеното искане на представителя на СП и като взе предвид, че към момента не е изпратен пълния протокол от проведеното съдебно заседание на 16.11.2018г. и доказателствата, свързани със здравословното
състояние на подсъдимите, намира че претенцията за спиране на изпълнението на определението до произнасяне на въззивната инстанция е основателно. За преценка на
правилността на атакуваното определение е необходимо да бъдат приложени всички доказателства, въз основа на които се е произнесъл първоинстанционния съд.

Отделно от това, на 01.11.2018г. въззивният съд, в друг съдебен състав, по в.н.ч.д. № 473/2018г. е потвърдил мерките за неотклонение „задържане под стража“ на двете подсъдими, което налага задълбочен анализ на всички релевантни фактори за подходящите мерки за неотклонение.
От друга страна, частния протест е депозиран направо във въззивната инстанция, поради което все още не е изтекъл 7-мо дневния срок, в които подсъдимите и техните защитници могат да обосноват вижданията си за атакувания от държавното обвинение съдебен акт и да изтъкнат аргументи в защита на своите позиции.
Това налага делото да се върне на СНС, за да се изпълни процедурата по чл.342, ал.2 от НПК, която е изцяло в правомощията на първата инстанция и въззивният съд не
разполага с възможността да я упражни за първи път. След това делото следва да отново да се изпрати на АСНС за провеждане на въззивно производство по чл. 345 от
НПК.“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

3 коментара

  1. Маринова

    Съд , такъв, какъвто го искаха управляващите и прокуратурата.Честито, българе! Не скачайте само за бензина, свободата е безценна.

  2. Петър Обретенов

    Пълно безобразие – това вече не е съд! А кой ще постави въпроса за това тъпо определение, което противоречи на всички процесуални правила?

  3. К Кехайов

    Защо живеем лошо? -Защото сме лоши хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.