Последни новини
Home / Законът / Президентът: Всички действия и извинения на управляващите целят да не загубят властта, с която са се сраснали

Президентът: Всички действия и извинения на управляващите целят да не загубят властта, с която са се сраснали

Defakto.bg

 

Българите все по-решително ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас, казва президентът

 

Гражданите виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие. Българите също така ясно осъзнават, че всички действия и извинения на властта оттук нататък имат една цел –  да не загубят властта, с която са се сраснали. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава посочи, че всяка власт, независимо дали настоящата или следващата, трябва ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. „Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, заяви държавният глава. Той посочи, че има дълбок проблем с управлението и решението трябва да се търси от Народното събрание. „Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите“, категоричен беше Румен Радев. Помолен да коментира твърдения, че е „подстрекател“ на гражданските протести, президентът определи подобни изказвания като ирелевантни. „Протестите са закономерни и основателни и никой закон не забранява организирането им“, отбеляза Румен Радев.

На въпрос защо държавният глава е отклонил среща с представители на ГЕРБ, но е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, Румен Радев призова да не се бърка „закон“ с „визия“. Няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, защото по конституция той е накрая на законодателната верига, посочи Румен Радев и допълни, че Корнелия  Нинова като лидер на БСП е поискала да го запознае с проекта на партията „Визия за България“.

Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ – г-н Борисов, и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и по качество на живот“, заяви Румен Радев.

Поредният обиден коментар, “изваден от контекста” на представител на „Обединени патриоти“, че  “ненормалните” деца с увреждания трябва да се предават на държавни институции, които да се грижат за тях, държавният глава определи като  ” недопустим”. Той очаква да последва реакция от управляващата коалиция.

За разногласията у нас по Глобалния пакт на ООН за миграцията държавният глава заяви,  че явно управляващите в момента се лутат как точно да определят своята позиция, след като вече веднъж са се „опарили“ с Истанбулската конвенция. „Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали твърда българска позиция. Проблемът наистина е глобален и като такъв, според мен, пакт трябва да има, но предлаганите текстове в него не работят в никакъв случай в наш интерес, защото има клаузи, колкото и да е необвързващ, които поставят на риск и национален суверенитет, и социални системи, и вътрешен мир“, заяви Румен Радев и посочи, че страната ни не бива да подписва документа.

Никога не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото и съм казал как“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос и помоли медиите коректно да представят думите му от лекцията, изнесена пред студенти в Пловдив, в противен случай се разпространяват фалшиви новини.

 

About De Fakto

Проверете също

За 16 -ти път “Правосъдие за всеки” ще поиска оставките на ВСС и гл.прокурор Гешев

„Правосъдие без каскет продължава“, съобщават от  инициативата “Правосъдие за всеки”.  Тази седмица по изключение протестът …

20 г. затвор получи Викторио Александров за убийството на жена си и 1-годишното им дете

Петчленен състав на Софийския градски съд, съставен от двама съдии и мнозинство от трима съдебни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.