Последни новини
Home / Законът / Румен Ненков: Решенията на КС за Пеевски и Истанбулската конвенция бяха политически

Румен Ненков: Решенията на КС за Пеевски и Истанбулската конвенция бяха политически

Defakto.bg

За съжаление, има решения на Конституционния съд, които са политически и това се познава от начина, по който се води едно дело. Това обяви доскорошният съдия от КС Румен Ненков пред БТВ.

„Няколко са делата, които сложиха капката катран в меда, защото да си конституционен съдия е голям конфорт, но този конфорт трябва да се заслужи, според мен“, каза Ненков. И посочи решенията на КС за оставането на Делян Пеевски в парламента през 2013 г. и за противоконституционността на Истанбулската конвенция тази година.

„По делото „Пеевски“ аз бях докладчик. Нямам никакво отрицателно отношение към него, не го познавам, само вендъж съм пил кафе с него като беше зам.-министър, не му знам бизнеса. Но знам едно – когато един народен представител дори за един миг изпадне в несъвместимост и тази несъвместимост не е министър, не може повече да се върне в Народното събрание. Това пише в българската Конституция“, категоричен бе Румен Ненков. И още: „Когато делото се образува, мои колеги ми казаха: ами то е ясно, дай да го решим по-бързо, аз исках да изчакаме становищата на страните и се оказа, че делото не е съвсем ясно. Такива неща карат човек да се съмнява“.

Ненков напомни основните моменти по казуса „Пеевски“ – искането беше за прекратяване на депутатския мандат поради възникнала, макар и временна несъвместимост, след като встъпва като председател на ДАНС, а после дава оставка от поста. Тогава искането бе отхвърлено, тъй като не се събра исканото мнозинство от 7 гласа в КС за решение – един съдия приема, че е недопустимо, шестима – че има основания за възстановявнето на Делян Пеевски като депутат, петима (сред които и самият Ненков) – че такова основание няма.

За Истанбулската конвенция доскорошният конституционен съдия съобщи „новина“: „Православна Гърция преди дни ратифицира Истанбулската конвенция, очевидно ние сме по-големи католици и от папата“. Според него това развенчава „една от големите лъжи, разпространявани от политиците, на които КС им избърса ръцете“ – че имало опасност да се легализират еднополовите бракове и да се признае трети пол.

Ненков, който бе сред четиримата съдии на „особено мнение“ посочи, че по делото за Истанбулската конвенция КС не е правил нищо четири-пет месеца, докато трае българското европредседателство. И на 20 юли „се представи пъвото решение, в което беше отразено становище на професор, което още не бяхме получили“. Този „театър“, според него, предизвиква размисъл и провокира съмнения.

В обобщение обаче Ненков заяви, че има много принципни решения на КС, с които се гордее.

На въпрос дали самият той не е политически зависим (големият му син Александър Ненков е депутат от ГЕРБ), отговори: „Никога не съм бил политически зависим. Искаха да ме изкарат такъв  покрай големия ми син, но между нас разговорът за политика е табу“. А отиването на Александър Ненков в ГЕРБ и политиката обясни така:  „Майка му работеше в общината, когато кмет беше Бойко Борисов и той го е харесал. С майка му сме разделени над 30 години“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Един коментар

  1. Виолетка Стоянова

    Ама че стана весело.И сега какво.Да вярваме ли на КС,или не.Защо все се опитвате да развенчаете нечия слава ,напр на КС, чрез различната гледна точка,която НИКОГА не е цялата истина.Истината е една средна величина,с цел постигане на хармония.За да тръгне РБ напред е нужно никой да не се мисли за по по най от цялото.А цялото Юридическо войнство има мисия.Още дори не я е осъзнало,но се появяват бляскави напъни.Напр.това,че в КС се събраха Юристи с различни позиции и лично его,което ще взриви пода там.И то,за благото нам.А индивидуална жалба не само до СПЧ Суверена Български има право да подава и до КС.Направете го.После ще ми благодрите.Изпращам ви цялата си професионална обич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.