Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата протестира пускането на Иванчева и Петрова, безпрецедентно иска да бъде спряно

Спецпрокуратурата протестира пускането на Иванчева и Петрова, безпрецедентно иска да бъде спряно

Defakto.bg

Спецпрокуратурата мълниеносно реагира на освобождаването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от килиите под „домашен арест“ и безпрецедентно настоя то да бъде спряно.

Случва се, въпреки че емблематичното дело „Младост“ не само тръгна в съда, но и вече са разпитани почти всички свидетели на обвинението. Както и че Иванчева и Петрова са зад решетките от 7 месеца, при положение че различни съдебни състави единодушно констатират, че няма опасност двете да се укрият или да повлияят на когото и да било. Но от прокуратурата обявяват: могат да избягат или извършат престъпление!

В същото време третият подсъдим Петко Дюлгеров, единствен засечен в директни догововаряния на прословутия подкуп, за който е делото, бе пуснат под „домашен арест“ и прокуратурата не се развълнува особено от това.

А днес пред Де факто адвокатът на Петрова Ирен Савова бе категорична – протестът няма да направи чест на държавното обвинение.

Но от спецпрокуратурата съобщиха:

„Специализираната прокуратура протестира незабавно определението на Специализирания наказателен съд, с което днес, 16 ноември 2018 г. мерките за неотклонение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна
Петрова бяха изменени в по-леки – „Домашен арест“.

В протеста бе изразено категорично несъгласие с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи.

В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока.

В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на
Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането й в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение.

Освен протест, прокуратурата внесе в съда и искане да се спре
предварителното изпълнение на мерките за неотклонение „Домашен арест“ на Иванчева и Петрова до произнасяне на въззивната съдебна инстанция. Това искане е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да
се укрият и да извършат ново престъпление“.

Безпрецедентно

Това упорство двете дами на всяка цена да останат зад решетките наистина заприличва на разправа.

Подобни „особени искания“ са прецедент, особено след обсъждането и отхвърлянето им от съда часове по-рано.

Юристи гадаеха по каква процедура ще се развива то и дали не означава, че прокуратурата иска от съдията, постановил днес незабавна промяна на задържането на Иванчева и Петрова с „домашен арест“, да се отметне от собственото си решение. Другият вариант – прокурорското искане да се разгледа от апелативния спецсъд, до когото е адресирано, изглежда странен. Защото апелативният спецсъд така или иначе ще се произнесе по протеста, но в определения от закона срок, след уведомяване на страните.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.