Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата протестира пускането на Иванчева и Петрова, безпрецедентно иска да бъде спряно

Спецпрокуратурата протестира пускането на Иванчева и Петрова, безпрецедентно иска да бъде спряно

Defakto.bg

Спецпрокуратурата мълниеносно реагира на освобождаването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от килиите под „домашен арест“ и безпрецедентно настоя то да бъде спряно.

Случва се, въпреки че емблематичното дело „Младост“ не само тръгна в съда, но и вече са разпитани почти всички свидетели на обвинението. Както и че Иванчева и Петрова са зад решетките от 7 месеца, при положение че различни съдебни състави единодушно констатират, че няма опасност двете да се укрият или да повлияят на когото и да било. Но от прокуратурата обявяват: могат да избягат или извършат престъпление!

В същото време третият подсъдим Петко Дюлгеров, единствен засечен в директни догововаряния на прословутия подкуп, за който е делото, бе пуснат под „домашен арест“ и прокуратурата не се развълнува особено от това.

А днес пред Де факто адвокатът на Петрова Ирен Савова бе категорична – протестът няма да направи чест на държавното обвинение.

Но от спецпрокуратурата съобщиха:

„Специализираната прокуратура протестира незабавно определението на Специализирания наказателен съд, с което днес, 16 ноември 2018 г. мерките за неотклонение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна
Петрова бяха изменени в по-леки – „Домашен арест“.

В протеста бе изразено категорично несъгласие с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи.

В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока.

В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на
Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането й в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение.

Освен протест, прокуратурата внесе в съда и искане да се спре
предварителното изпълнение на мерките за неотклонение „Домашен арест“ на Иванчева и Петрова до произнасяне на въззивната съдебна инстанция. Това искане е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да
се укрият и да извършат ново престъпление“.

Безпрецедентно

Това упорство двете дами на всяка цена да останат зад решетките наистина заприличва на разправа.

Подобни „особени искания“ са прецедент, особено след обсъждането и отхвърлянето им от съда часове по-рано.

Юристи гадаеха по каква процедура ще се развива то и дали не означава, че прокуратурата иска от съдията, постановил днес незабавна промяна на задържането на Иванчева и Петрова с „домашен арест“, да се отметне от собственото си решение. Другият вариант – прокурорското искане да се разгледа от апелативния спецсъд, до когото е адресирано, изглежда странен. Защото апелативният спецсъд така или иначе ще се произнесе по протеста, но в определения от закона срок, след уведомяване на страните.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.