Последни новини
Home / Законът / Съдът в Кюстендил отказа да пита Люксембург за конфискацията на Галеви

Съдът в Кюстендил отказа да пита Люксембург за конфискацията на Галеви

Defakto.bg

Окръжният съд в Кюстендил е отказал да спре делото за гражданска конфискация срещу Ангел Христов и Пламен Галев и да отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург. Това съобщиха от КПКОНПИ.

Призводството срещу Христов и Галев, известни като братя Галеви, е по стария закон „Петканов“ за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. По неговите правила към гражданска конфискация се пристъпваше само след влязла в сила присъда.

Пред Съда на ЕС обаче тази година вече бе отправено друго преюдициално запитване от съдия Катерина Енчева от СГС – дали настоящите правила за гражданска конфискация (не на престъпно, а на „незаконно“ имущество) са в синхрон с евростандартите. А делото за конфискация срещу Цветан Василев и още 26 ответници беше спряно до произнасянето на СЕС. Това навлече на съдия Енчева гнева на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Що се отнася до производството срещу Галеви в Кюстендил, искът срещу тях, съпругите им, контролирани дружества е за над 4 млн.лв. и бе внесен в съда през 2012 г. Преди това Ангел Христов и Пламен Галев получиха окончателни ефективни присъди от ВКС, но избягаха и не влязоха в затвора. По гражданското дело за конфискация се явяват техни адвокати.  Следващото заседание ще е през март 2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.