Последни новини
Home / Законът / Съдът в Кюстендил отказа да пита Люксембург за конфискацията на Галеви

Съдът в Кюстендил отказа да пита Люксембург за конфискацията на Галеви

Defakto.bg

Окръжният съд в Кюстендил е отказал да спре делото за гражданска конфискация срещу Ангел Христов и Пламен Галев и да отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург. Това съобщиха от КПКОНПИ.

Призводството срещу Христов и Галев, известни като братя Галеви, е по стария закон “Петканов” за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. По неговите правила към гражданска конфискация се пристъпваше само след влязла в сила присъда.

Пред Съда на ЕС обаче тази година вече бе отправено друго преюдициално запитване от съдия Катерина Енчева от СГС – дали настоящите правила за гражданска конфискация (не на престъпно, а на “незаконно” имущество) са в синхрон с евростандартите. А делото за конфискация срещу Цветан Василев и още 26 ответници беше спряно до произнасянето на СЕС. Това навлече на съдия Енчева гнева на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Що се отнася до производството срещу Галеви в Кюстендил, искът срещу тях, съпругите им, контролирани дружества е за над 4 млн.лв. и бе внесен в съда през 2012 г. Преди това Ангел Христов и Пламен Галев получиха окончателни ефективни присъди от ВКС, но избягаха и не влязоха в затвора. По гражданското дело за конфискация се явяват техни адвокати.  Следващото заседание ще е през март 2019 г.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.