Последни новини
Home / Законът / Европейски магистрати: Атаките от управляващи и „техни“ медии срещу съдии в България и Полша са много тревожни

Европейски магистрати: Атаките от управляващи и „техни“ медии срещу съдии в България и Полша са много тревожни

Defakto.bg

Международната организация МЕДЕЛ ще огласява случаите на натиск

Авторитетната международна организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) бе съорганизатор на конференция за върховенството на правото в София.

А след проведена среща на административния съвет на организацията у нас, от МЕДЕЛ излизат с остро становище срещу концентрацията на атаки от страна на политици от управляващите мнозинства и присъдружни им медии срещу „неудобни“ магистрати. Сочи и че особена тревога будят подобни нападки в България и в Полша.

В МЕДЕЛ членуват съсловни организации на съдии и прокурори от Германия, Белгия, Кипър, Испания,Франция, Гърция, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Сърбия, Турция, Молдова. У нас бе и президентът на борда на МЕДЕЛ Филип Маркес. А думата на тази организация обичайно се чува, в Европа.

Становището на МЕДЕЛ:

МЕДЕЛ признава нарастващата роля на съдиите и прокурорите в обществения дебат за върховенството на правото. Магистратите не само имат правото, те са длъжни да участват в информирането на обществото за правата на гражданите, както и да укрепват разбирането за върховенството на закона.

Магистратите трябва да се противопоставят публично, когато върховенството на правото се нарушава и да изразяват на глас своето неодобрение при приемането на закони, които не зачитат този принцип.

МЕДЕЛ споделя изразеното мнение в доклада „Съдебна етика – принципи, ценности и качества“, част от Лондонската декларация за съдебна етика и приет от Европейската мрежа на съдебните съвети през 2010, където се акцентира на следното:

„В същото време задължението на магистратите от въздържане (да търпят ограничения при публично изразяване на мнение) не може да оправдае или да бъде извинение за липсата на активност. Докато един съдия не трябва да говори за делата, които решава, то същият този съдия е в идеална позиция да обясни правото и неговото приложение. Съдията има образователна роля в подкрепа на правото наред с други институции със същата мисия. Когато демокрацията и основните права и свободи са застрашени, ограниченията на съдията при публичното говорене отстъпват пред задължението да се говори открито. “

По същия начин Европейският съд по правата на човека в своите актове признава правото на съдиите да участват в публичния дебат по въпроси, засягащи състоянието и управлението на съдебната система. Такъв дебат напълно съответства на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Както отбелязва MEDEL при участието си в конференцията AssisesdelaJustice /Основи на правосъдието/, организирана от Европейската комисия през 2013 г., съдебните асоциации имат съществена роля в обществения дебат, целящ да утвърди ценностите на върховенството на закона и върховенството на основните права. Чрез независими съдийски сдружения съдиите и прокурорите могат да изпълнят задължението си да участват в дебата за върховенството на правото, без да нарушават етичните правила за ограничаване свободата на говорене.

MEDEL наблюдава със загриженост нарастващите атаки срещу магистратите. Такива атаки се инициират не само заради участието им в обществения дебат, но и като резултат от постановяването на решения срещу очакванията на правителството. Особено тревожни са концентрираните атаки на политици от управляващите партии и медии, зависими от правителството, в Полша и България.

MEDEL припомня Становище № 18 на КСЕС, одобрено през ноември 2018 г., където ясно се посочва, че „съществува ясна линия между свободата на изразяване и легитимната критика от една страна и неуважението и ненужния натиск срещу съдебната система от друга страна „и че“ обществената критика към съдебната система трябва винаги да отговаря на изискванията, посочени в член 10, параграф 2 от ЕКПЧ и член 18 от Препоръка Rec (2010) 12 „.

MEDEL декларира пълната си подкрепа и солидарност към всички сплашвани магистрати и призовава съдебните общности в Европа да регистрират всички случаи на политически натиск върху магистратите. MEDEL поема ангажимента да ги огласи на международно ниво.

СОФИЯ, 17-ти ноември 2018 г.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.