Последни новини
Home / Законът / Пишат правила за бонусите в спецправосъдието

Пишат правила за бонусите в спецправосъдието

Defakto.bg

Да се формира работна група, която да изработи правила за индивидуална оценка на резултите от работата на съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители в специализираните структури. Това предлага правната комисия на ВСС.

На практика това ще са правила за раздаването на бонусите в спецправосъдието – двете специализирани съдилища и двте прокуратури и в следствения отдел.

Въпросът ще се обсъжда от съдийската колегия на ВСС във вторник.

Раздаването на бонуси стана особено актуално покрай скандала с допълнителните възнаграждения, получени в Агенцията по вписванията включително за времето на срива в Търговския регистър.

За разлика от тях обаче бонусите за спецправосъдието изричнаха залегнаха в Закона за съдебната власт при промените през 2017 г. въпреки отпора на магистрати, съсловни огранизации, включително и депутати за създаването на двойни стандарти. Така или иначе в ЗСВ бе предвидено спецсъдиите, спецпрокурорите, спецследователитедо 6 основни заплати годишно на базата на “изработени правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността”, определяни поотделно от съдийската и прокурорската колегии. За останалите съдии, прокурори и следователи се предвижда възможност за премии (без посочване на размера), но въз основа на натовареността.

Правилото за стимулите в спецправосъдието трябваше да заработи тази година, дали и какви бонуси ще получат там в края на годината предстои да видим. А в бюджета за 2019 г. ВСС бе заложил между 3 и 6 заплати отгоре за спецмагистратите, но в крайна сметка се съгласи с коригираните разчети на МФ – те позволяват до 1 заплата бонус и за спецструктурите, и за останалите съдилища и прокуратури.

А сега кадровиците ще определят за каква работа ще се получават премиите в спецправосъдието, дали ще са еднакви за всички и т.н.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.