Последни новини
Home / Законът / Категорично: СГС застава зад Евгени Георгиев за нов председател

Категорично: СГС застава зад Евгени Георгиев за нов председател

Defakto.bg
Евгени Георгиев

Общото събрание на Софийския градски съд днес потвърди подкрепата си за Евгени Георгиев за негов нов председател. В процедурата днес магистратите изслушваха двамата претенденти за поста – Георгиев, който е съдия от СГС и Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд.

Резултатът: 56 съдии са гласували за Евгени Георгиев, 25 – за Алексей Трифонов, 8 не са подкрепили никого, а трима са дали вот и за двамата претенденти.

На 22 май, когато Общото събрание на СГС номинира Георгиев, той бе подкрепен от 53 съдии.

Изборът във ВСС ще е на 27 ноември и ще е втори поред опит на кадровиците да изберат нов председател на отговорния съд, в който се гледат над половината от гражданските дела в България. СГС е без титулярен шеф от миналия октомври, след оставката на Калоян Топалов.

Днес Алексей Трифонов, бивш зам.-министър на

Алексей Трифонов

правосъдието и член на ЦИК от квотата на ДПС, е бил питан от съдиите кой го е издигнал, научи Де факто от магистрати. Отговорил е, че се е издигнал сам, защото заемането на длъжността за него е предизвикателство. Заявил е също, че не се чувства обвързан с политиката и политиците – зам.-министър не е политическа дейност, а съдиите в ЦИК са били гарант за законност и  юридически коректив. Обещал да продължи традицията на СГС да реагира на всяка неправомерна атака срещу съда.

Не бих се кандидатирал за втори път, ако не бях подкрепен от колегите си, е изтъкнал Евгени Георгиев. Той за трети път застава пред Общото събрание (веднъж в изслушване заедно със Светлин Михайлов при първото завъртане на изборната рулетка, втори път при номинирането му от събранието и сега за трети път ). На въпрос кои ще са заместниците му е отговорил, че в момента няма конкретни имена, но има конкретна визия за тях. И, ако бъде избран, до две седмици ще е готов да предложи екипа си.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.