Последни новини
Home / Законът / Категорично: СГС застава зад Евгени Георгиев за нов председател

Категорично: СГС застава зад Евгени Георгиев за нов председател

Defakto.bg
Евгени Георгиев

Общото събрание на Софийския градски съд днес потвърди подкрепата си за Евгени Георгиев за негов нов председател. В процедурата днес магистратите изслушваха двамата претенденти за поста – Георгиев, който е съдия от СГС и Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд.

Резултатът: 56 съдии са гласували за Евгени Георгиев, 25 – за Алексей Трифонов, 8 не са подкрепили никого, а трима са дали вот и за двамата претенденти.

На 22 май, когато Общото събрание на СГС номинира Георгиев, той бе подкрепен от 53 съдии.

Изборът във ВСС ще е на 27 ноември и ще е втори поред опит на кадровиците да изберат нов председател на отговорния съд, в който се гледат над половината от гражданските дела в България. СГС е без титулярен шеф от миналия октомври, след оставката на Калоян Топалов.

Днес Алексей Трифонов, бивш зам.-министър на

Алексей Трифонов

правосъдието и член на ЦИК от квотата на ДПС, е бил питан от съдиите кой го е издигнал, научи Де факто от магистрати. Отговорил е, че се е издигнал сам, защото заемането на длъжността за него е предизвикателство. Заявил е също, че не се чувства обвързан с политиката и политиците – зам.-министър не е политическа дейност, а съдиите в ЦИК са били гарант за законност и  юридически коректив. Обещал да продължи традицията на СГС да реагира на всяка неправомерна атака срещу съда.

Не бих се кандидатирал за втори път, ако не бях подкрепен от колегите си, е изтъкнал Евгени Георгиев. Той за трети път застава пред Общото събрание (веднъж в изслушване заедно със Светлин Михайлов при първото завъртане на изборната рулетка, втори път при номинирането му от събранието и сега за трети път ). На въпрос кои ще са заместниците му е отговорил, че в момента няма конкретни имена, но има конкретна визия за тях. И, ако бъде избран, до две седмици ще е готов да предложи екипа си.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.