Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани

Мая Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани

Defakto.bg

 

На форума в София бе подписана и декларация за подкрепа и сътрудничество при защита на човешките права в региона

 

Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която днес бе създадена в София с участието на 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния. По инициатива на Манолова, в рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.

Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“ бе темата на първата по рода си среща, със съорганизатор институцията на македонския омбудсман Иджет Мемети. Събитието се проведе в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„У нас са омбудсманите от 12 държави. Идеята днес е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси, тъй като живеем в трудни времена, в които има натиск върху гражданите и опити за посегателства над човешки права“, каза омбудсманът Мая Манолова преди началото на форума. И допълни: „Проблемите са общи – бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това, ние, заставайки един до друг, ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, категорична бе тя.

По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти, затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.

В изказването си пред участниците омбудсманът изтъкна, че този регионален форум се провежда в навечерието на две знаменателни годишнини – 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и честване на 10 декември – Международен ден за защита правата на човека и основните свободи.

Тези дати са изключително важни за нас, като омбудсмани, защото нашата мисия е именно такава – да насърчаваме, да защитаваме, да подкрепяме човешките права, да бъдем на страната на гражданите в случаите, в които институциите ги мачкат и притесняват, да защитаваме изконните демократични ценности при всяко посегателство и опит за това върху тях“, подчерта Мая Манолова и допълни, че човешките права не са подарък, а са отвоювани в годините и времето, затова трябва да бъдат отстоявани докрай.

Омбудсманът разказа, че неслучайно изборът за логото на форума е „Balkanice“ – контрапункт на специално измислената в Англия през 1900 г. дума  вalkanize“ – разделям, враждувам, превърнала се в нарицателно на сложни  проблеми и отношения.

Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, така Манолова обобщи целите на форума и създаването на мрежа на омбудсманите.

Във втория панел на форума бяха дискутирани икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз. Изказване направи представител на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) по проблемите, свързани със социалните и икономическите права на гражданите, както и представител на Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН, който изясни значението на Парижките принципи на ООН за функциониране на националните институции за защита и насърчаване на правата на човека.

Във форума участваха и местните обществени посредници от всичките 13 общини в страната, както и министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на академичната общност, потребителски и граждански организации, Институт за държавата и правото при БАН, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Български адвокати за правата на човека, Асоциация Анимус и др.

 

About De Fakto

Проверете също

Поисканата оставка на гл. прокурор от мнозинството в НС е израз на политическа воля за конституционни промени

 Преди да бъде отворена Конституцията, е необходимо да има консенсус, дебат, обществено съзряване за нуждата …

Борислав Сарафов настоява за участие на следователите при изработването на промените в съдебния закон, НК и НПК

От името на 439 следователи в страната,  директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.