Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата с ново искане: Да се забрани на Иванчева и Петрова да напускат страната

Прокуратурата с ново искане: Да се забрани на Иванчева и Петрова да напускат страната

Defakto.bg

Ново искане по делото “Младост” е внесла специализираната прокуратура. След като миналия петък по мълниеносен протест на обвинението апелативният спецсъд “замрази” пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от килиите под “домашен арест”, сега прокуратурата настоява на двете да се забрани и да напускат страната.

Делото по това искане – за новата ограничителна мярка – е насрочено за утре в специализирания съд. Според юристи това е пореден прецедент в процеса, тръгнал след гръмката акция в центъра на София през април – при наложена и продължаваща най-тежка мярка “задържане под стража”, поглъщаща всички останали ограничения, обвинението да се “подсигурява” и с нова – забрана за напускане на страната.

А за публиката остана да се диви: как ли някой зад решетките може да мине границата?!

“Не стига, че тези две жени са в ареста от 7 месеца, та вече има опасност да се телепортират в чужда държава и утре по спешност сме привикани на ново заседание в специализирания съд”, коментира пред Де факто адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова.

Савова бе категорична: : “Явно Иванчева и Петрова са единствените в България, обвинени за извършване на престъплението “подкуп” от “високите етажи на властта”. И явно с тях ще се изчерпи квотата за преследване на “високата корупция”, в отговор на сериозните критики на Европейската комисия за липсата на присъди за това!”

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров (за когото прокуратурата обичайно забравя) са подсъдими за искане на 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да тръгнат строежите му в “Младост”. В хода на процеса дотук обаче нито един от свидетелите на обвинението, с изключение на Ваклин, не потвърди тези твърдения. А самият предприемач бе принуден да признае, че между него, Иванчева и Петрова подобни разговори не са водени.

В същото време отстраненият кмет и уволненият зам.-кмет на “Младост” са в ареста от април, но, според прокуратурата, продължават да са “опасни”.

А в неделя пред офиса и дома на адвокат Ирен Савова бяха разлепени нейни некролози.

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.