Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата с ново искане: Да се забрани на Иванчева и Петрова да напускат страната

Прокуратурата с ново искане: Да се забрани на Иванчева и Петрова да напускат страната

Defakto.bg

Ново искане по делото “Младост” е внесла специализираната прокуратура. След като миналия петък по мълниеносен протест на обвинението апелативният спецсъд “замрази” пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от килиите под “домашен арест”, сега прокуратурата настоява на двете да се забрани и да напускат страната.

Делото по това искане – за новата ограничителна мярка – е насрочено за утре в специализирания съд. Според юристи това е пореден прецедент в процеса, тръгнал след гръмката акция в центъра на София през април – при наложена и продължаваща най-тежка мярка “задържане под стража”, поглъщаща всички останали ограничения, обвинението да се “подсигурява” и с нова – забрана за напускане на страната.

А за публиката остана да се диви: как ли някой зад решетките може да мине границата?!

“Не стига, че тези две жени са в ареста от 7 месеца, та вече има опасност да се телепортират в чужда държава и утре по спешност сме привикани на ново заседание в специализирания съд”, коментира пред Де факто адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова.

Савова бе категорична: : “Явно Иванчева и Петрова са единствените в България, обвинени за извършване на престъплението “подкуп” от “високите етажи на властта”. И явно с тях ще се изчерпи квотата за преследване на “високата корупция”, в отговор на сериозните критики на Европейската комисия за липсата на присъди за това!”

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров (за когото прокуратурата обичайно забравя) са подсъдими за искане на 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да тръгнат строежите му в “Младост”. В хода на процеса дотук обаче нито един от свидетелите на обвинението, с изключение на Ваклин, не потвърди тези твърдения. А самият предприемач бе принуден да признае, че между него, Иванчева и Петрова подобни разговори не са водени.

В същото време отстраненият кмет и уволненият зам.-кмет на “Младост” са в ареста от април, но, според прокуратурата, продължават да са “опасни”.

А в неделя пред офиса и дома на адвокат Ирен Савова бяха разлепени нейни некролози.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.