Последни новини
Home / Законът / Ралица Негенцова: Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Ралица Негенцова: Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Defakto.bg

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че „не може цялата адвокатура да страда заради няколко адвокати или дружества, за които има съмнения, че печелят от трагедията на  хора, чиито близки са загинали или пострадали при пътнотранспортни произшествия“.

Негенцова се обяви против определението „лешояди“, което беше дадено по адрес на някои защитници по време на дебатите за по-високата цена на застраховката „Гражданска отговорност“. Тя призова граждани и медии да съдействат на адвокатската гилдия да се изчисти – като подават конкретни сигнали, съобщи БНР.

„И аз съм готова, не само аз, целият Висш адвокатски съвет да работи и работим в тази насока, за да не се случват случаи, в които роднините на пострадали не знаят, че лицето е починало и да идва някой при тях и да каже – искаме да защитаваме вашите интереси. Готови сме да работим, но и да имаме и вашето съдействие. Да имаме случаите, за които да сезираме и за които да можем да търсим отговорност“, коментира Негенцова.

По повод спровете около размера на застраховката “ Гражданска отговорност“и твърденията на представители на  управляващите и застрахователния  бизнес, че  девет адвокатски кантори правят бизнес от трагедиите с летален изход по пътищата и под  формата на хонорари вземат половината или дори 80% от обезщетенията на роднини на жертвите на катастрофи, ВАдС в остро становище до Менда Стоянова заяви, че справянето с  престъпни практики става чрез други правни инструменти, а не чрез промяна в закона и увеличаване на  застрахователната премия. И още :

„Ако е вярно изказаното в публичното пространство, че тези адвокати са били информирани още преди семействата на загиналите, следва да е ясно, че това не може да стане без помощта на съответни длъжностни лица. Няма как същите тези кантори да осигуряват за себе си пълноводен поток от дела, ако те работят в условията на свободна  конкуренция. Няма как претенциите на такива кантори да бъдат удовлетворявани %

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …