Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура за делото „Младост“: Протестирали и сме и „домашния арест“ на Петко Дюлгеров

Специализираната прокуратура за делото „Младост“: Протестирали и сме и „домашния арест“ на Петко Дюлгеров

Defakto.bg

Съдът бавел искането на обвинението

Специализираната прокуратура си е свършила работата и по отношение на третия подсъдим по делото „Младост“ Петко Дюлгеров (който от 25 октомври не е в килията, а под „домашен арест“). В това уверяват от държавното обвинение в съобщение до медиите. Вината, че искането им и Дюлгеров да се върне зад решетките не е разгледано не била на прокуратурата, а на съда, се разбира още от съобщението.

То идва след мълниеносния протест на прокуратурата от миналия петък, спрял „домашния арест“ за останалите две подсъдими по гръмкия казус – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които от 7 месеца са все зад решетките. Малко по-рано Де факто съобщи и за новото искане на прокуратурата спрямо тях – да им бъде забранено да напускат страната.

Съобщението на прокуратурата (без съкращения):

По повод множество журналистически питания, свързани с мярката за неотклонение на бившия кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров, както и неточни твърдения в някои медии, съобщаваме следното:
Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г. Ден по-късно бе обвинен като помагач, който умишлено улеснил Десислава Иванчева и Биляна Петрова да поискат и приемат подкуп в особено големи размери, във връзка със службата им.
От задържането на Дюлгеров на 17 април 2018 г. до 25 октомври 2018 г. той бе с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
На 25 октомври 2018 г. с определение на Специализирания наказателен съд мярката за неотклонение на Дюлгеров бе изменена в по-лека – „Домашен арест“, с разпореждане на съда за незабавно изпълнение.
Съгласто чл. 342, ал. 1 от НПК, на 1 ноември 2018 г., в рамките на предвидения 7-дневен срок, Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд. Съгласно чл. 344, изречение 2 от НПК първоинстанционният съд, след изтичане на срока за обжалване, следва да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция.
На 5 ноември 2018 г. в свое разпореждане Специализираният наказателен съд коментира, че изпращането на протеста (касаещ Дюлгеров) в АСпНС следва да бъде отложено във времето.
На 16 ноември 2018 г., след поредното гледане мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, СпНС разпорежда изпращане на протеста, касаещ Дюлгеров на АСпНС по компетентност.
Предстои разглеждане на протеста на СП от въззивния съд, както поотношение на Дюлгеров, така и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември 2018 г.
Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцало в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.