Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иззе 427 000 лева от касета на главния секретар на агенцията за българите в чужбина

Прокуратурата иззе 427 000 лева от касета на главния секретар на агенцията за българите в чужбина

Defakto.bg

Сума на обща стойност 427 000 лева е иззела специализираната прокуратура от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов. Откритите банкноти са били във валута и левове,  достъп до касетата е имал единствено той, уточняват от спецобвинението. съобщиха от спецпрокуратурата.

Красимир Томов наред с шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев са обвиняеми за организирана престъпна група, включително търгувала с гражданство.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и пет случая, в които е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат документи за българско гражданство.

Красимир Томов е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което е получил суми от 800 и 1500 евро.

Изземването е осъществено едва сега по настояване на адвокатите, които задължително присъстват на подобни процесуално-следствени действия, твърди прокуратурата. Снимката (горе) е на прокуратурата.

Съобщението:

„На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов – обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.
В касетата бяха намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути –
евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв. Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.
Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.
Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. Адвокатите, които присъстват на такива
процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.“

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.