Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иззе 427 000 лева от касета на главния секретар на агенцията за българите в чужбина

Прокуратурата иззе 427 000 лева от касета на главния секретар на агенцията за българите в чужбина

Defakto.bg

Сума на обща стойност 427 000 лева е иззела специализираната прокуратура от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов. Откритите банкноти са били във валута и левове,  достъп до касетата е имал единствено той, уточняват от спецобвинението. съобщиха от спецпрокуратурата.

Красимир Томов наред с шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев са обвиняеми за организирана престъпна група, включително търгувала с гражданство.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и пет случая, в които е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат документи за българско гражданство.

Красимир Томов е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което е получил суми от 800 и 1500 евро.

Изземването е осъществено едва сега по настояване на адвокатите, които задължително присъстват на подобни процесуално-следствени действия, твърди прокуратурата. Снимката (горе) е на прокуратурата.

Съобщението:

“На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов – обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.
В касетата бяха намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути –
евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв. Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.
Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.
Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. Адвокатите, които присъстват на такива
процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.”

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.