Последни новини
Home / Законът / СГП отказва да образува наказателно производство срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради “отровната” вода

СГП отказва да образува наказателно производство срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради “отровната” вода

Defakto.bg

 

След извършена проверка Софийска градска прокуратура (СГП) е постановила отказ да образува  досъдебно производство срещу народния представител Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез „Фейсбук“ за качеството на водата в София, съобщи държавното обвинение. 

Проверката бе извършена по сигнал на депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов, след като  управляващата партия даде спешна пресконференция. 

 През месец май във Фейсбук –  профила си Ерменков  сподели, че е получил съобщение от  приятели, на които вярва, и в което е бил предупреден да не пие вода от чешмата, защото е отровна. Посъветван бе също да  предупреди  близките си, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.  Ерменков след като публикува предупреждението в профила си,   призова институциите, които имат информация по случая да я оповестят или да опровергаят съобщението, ако е фалшиво. Недопустимо е в  подобни случаи да се мълчи,  заяви депутатът.

Двамата народни представители от ГЕРБ – Биков и Кирилов обаче побързаха да внесат сигнал срещу него  в прокуратурата с твърдението, че  той е  разпространил    заблуждаваща информация, с която е предизвикал тревога и страх сред гражданите, нещо което го правело  наказателно отговорен.  Дори лидерът на БСП Корнелия Нинова му “дръпна” ушите, защото така не се правело. 

Публикуваното съобщение в личния профил на депутата не предствлава заблуждаващ сигнал за тревога, посочва прокуратурата.  

Ето какво казва още в официално съобщение СГП:

В хода й (на проверката) е установено, че на 19.05.2018 г. в публичния си профил в социалната мрежа „Фейсбук”  Таско Ерменков споделил информация, получена от трето лице, че питейната вода в гр. София е заразена и/или отровена, поради което съществува сериозна огромна опасност за живота и здравето на софиянци.

Публикацията била съпроводена с апел от страна на Ерменков институциите да вземат отношение по така постъпилата информация и ако това е фалшива новина, да я оборят.

По –късно същия ден той публикувал отново чрез своя профила във „Фейсбук“ изявление на пресаташето на «Софийска вода»,  в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена.

Междувременно множество граждани се запознали с публикацията и споделили лично или чрез интернет съобщения, че са узнали тази информация и от други неофициални източници.

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК (подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност)  е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното й поле.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил във “Фейсбук“ не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.